Αρχιτεκτονική

 

 

DANCING HOUSE

 

 

 

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν το χάρισμα της φωτογένειας και στις φωτογραφίες φαίνονται πολύ πιο εντυπωσιακοί από ότι στην πραγματικότητα. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα κτίρια που προβάλλονται πολύ, μέσα από αρχιτεκτονικά περιοδικά και δημοσιεύσεις. Τις περισσότερες φορές ο φακός υπερτονίζει τις χάρες του κτιρίου και καμουφλάρει τις όποιες ατέλειες του ίδιου του οικοδομήματος καθώς και του περιβάλλοντα χώρου. Το εν λόγω κτίριο το είχα συναντήσει σε πάμπολες συλλογές σύγχρονης αρχιτεκτονικής και μου φαινόταν τόσο διαφορετικό και παραμυθένιο από όσα είχα συνηθίσει να βλέπω γύρω μου, μέχρι τη στιγμή που μου δόθηκε η ευκαιρία να το επισκεφτώ από κοντά. Η έκπληξη ήταν μάλλον ευχάριστη γιατί το θέαμα ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακό από τις εικόνες. 
Η προνομιούχα γωνιακή θέση του οικοπέδου στις όχθες του ποταμού Vltava  σε συνδυασμό με το λυρικό μέτωπο των μπαρόκ προσόψεων των λοιπών κτιρίων της Πράγας, αναδεικνύουν τις πρωτότυπες γραμμές του dancing house
Το dancing house είναι πάνω από όλα ένα χαρούμενο κτίριο που θεραπεύει την όραση και προβάλλει μία διαφορετική αισθητική, περισσότερο θεατρική και αφηγηματική. Αυτό προσυπογράφεται εξάλλου και από το αρχιτεκτονικό στυλ του κτιρίου, αυτού της αποδόμησης (deconstructivism)  που είναι επι της ουσίας μια σύγχρονη εκδοχή της μπαρόκ αρχιτετκονικής που αποσκοπεί στο να πλάσει μία μεταφυσική πραγμαστικότητα μέσα από την έντονη δραματικότητα, τις οφθαλμαπάτες, την πλαστικότητα των γραμμών και την διαστρεύλωση της προοπτικής.  
      

  


αρχιτέκτονες: Frank Owen Gehry, Vlado Milunić
έτος ανέγερσης: 1995

τόπος: Πράγα, Τσεχία

χρήση: γραφεία της Nationale-Nederlanden

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις