Εργοθεραπεία.

 

 

KNITTED BALLS 

ΠΛΕΚΤΕΣ ΜΠΑΛΕΣ

 

 Καθότι αργία μήτηρ πάσης κακίας, δεν υπάρχει τίποτα πιο αγχολυτικό από το να γεμίζει κανείς τον ελεύθερο χρόνο του με δημιουργικές ασχολίες. Το πλέξιμο των γιαγιάδων μας έχει γίνει νέα μόδα πλέον και όχι άδικα. Τα εργόχειρα και γενικά οι χειροτεχνίες έχουν ένα μοναδικό τρόπο να διώχνουν μακριά την κούραση και τους λογισμούς. Την στιγμή που ο νους σου συγκεντρώνεται στο να μην χάσει τις θηλιές και το σχέδιο, όλες οι άλλες σκέψεις αποδυναμώνονται και σιγά, σιγά χάνονται. Και στην τελική αυτή δεν είναι όλη η πηγή της κούρασής μας; Η ψυχική κόπωση που κατακερματίζει το νου με χίλιες δυο σκέψεις και έγνοιες τις οποίες η υπερανάλυση τις γιγαντώνει και τις καθιστά βίωμα και τρόπο ζωής. 
       Παραβλέποντας όμως αυτήν την ψυχοθεραπευτική διάσταση των εργόχειρων, η χαρά και μόνο του να φτιάξεις κάτι καινούριο μόνος σου από την αρχή είναι μοναδική εμπειρία. Αυτή η μικρή ιεροτελεστία του να επιλέξεις τις πρώτες ύλες και με αυτές να ξεκινήσεις δειλά δειλά να μορφώνεις μία ιδέα και σταδιακά να την υλοποιείς μέχρι να γίνει ένα ολοκληρωμένο αντικείμενο, δίνει άλλη διάσταση σε αυτό που έχεις φτιάξει. Το αντικείμενό σου φέρει πάνω του τον μόχθο σου και την πνοή σου.
 Συνήθως τα πράγματα που αγοράζουμε τείνουμε μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να τα βαριόμαστε και όταν παλιώσουν πολύ να τα πετάμε. Μοναδικός λόγος για να κρατήσεις κάτι είναι να του έχεις δώσει συναισθηματική αξία, συνδέοντάς το με κάποιες όμορφες καταστάσεις ή ένα αγαπημένο πρόσωπο, ειδάλλως τίποτα δεν έχει αξία αν περάσει η χρησιμότητά του. Τα πραγματάκια όμως που φτιάχνουμε μόνοι μας, έχουν αλλιώτικη αξία, είναι απαλλαγμένα από την έννοια του εφήμερου, είναι κατά κάποιο τρόπο παντοτεινά.

     Αρκετά όμως με την εισαγωγή. Το βασικό θέμα της ανάρτησης είναι αυτές οι μικρές πλεκτές μπαλίτσες που βλέπετε στις φωτογραφίες. Δεν έχουν τόση αξία από μόνες τους, αλλά αν κάποιος μάθει την τεχνική μπορεί να ξεκινήσει να φτιάχνει υπέροχα πλεκτά παιχνίδια, στολίδια και διακοσμητικά αντικείμενα. Για όποιον ένδιαφερθεί να δοκιμάσει την τύχη του στην κατασκευτή τους, παραθέτω ένα άκρως κατατοπιστικό βιντεάκι που βρήκα στο youtube

     
        

 

 

 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις