Εβδομάδα των παθών.


 

ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΠΟΛΗ
Είναι ευλογία να έχεις γεννηθεί στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης κι είναι ακόμη μεγαλύτερη ευλογία να έχεις ζήσει την Άνω Πόλη τις καλές εποχές, τότε που οι κυρίες της αυλής έβγαιναν στα πλακόστρωτα με τα εργόχειρά τους και τα φλιτζανάκια του ελληνικού καφέ στο χέρι. Καθισμένες πάνω στα πέτρινα πεζούλια με την δαντέλα από τα μισοφόρια να βγαίνει κάτω από τις ανοιξιάτικες ρόμπες και την καλτσοδέτα να αφήνει σημάδι στις τροφαντές τους γάμπες. Γέλια, χαχανιτά και σούσουρα και το λακιρντί να δίνει και να παίρνει. 

Θυμάμαι παλιά, σαν ερχόταν η Μεγάλη Σαρακοστή οι πασχλιές άνθιζαν στις αυλές περιμένοντας την Λαμπρή. 
Από όποιο σπίτι κι αν περνούσες μοίριζες το καμμένο θυμίαμα και το φιτίλι από το αναμμένο καντήλι.
Την Μεγάλη Εβδομάδα στην Άνω Πόλη είχαμε γιορτή γιατί άνοιγαν τα βυζαντινά μνημεία και λειτουργούσαν ξανά.
 Μονή Βλατάδων, Όσιος Δαυίδ, Ναός Αγίου Νικολάου Ορφανού. 

Προσκηνιτές μα και τουρίστες  από κάθε γωνιά της Πόλης ακόμα και της Ελλάδας, επισκέπτονταν την Άνω Πόλη  για να κάνουν ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο και την ιστορία.
Αναμμένα κεριά κάτω από τους πορφυρούς πετρόχτιστους τοίχους και φθαρμένες τοιχογραφίες.

Σήμερα που η Άνω Πόλη έχει χάσει πολύ από την παλιά της ζεστασιά, αν είσαι διαβάτης, πέρνα μια βόλτα την Μεγάλη Παρασκευή από τα πλακόστρωτα που θα μοσχοβολούν αγιόκλιμα και Μυρτώ κολώνια κι άναψε ένα κεράκι, με την ευχή εκείνες οι κυρίες που γέμιζαν τις γειτονιές με χαρά να μαζεύονται ξάνα όλες μαζί στις "επάνω" γειτονιές...ΜΟΝΗ ΛΑΤΟΜΟΥ  Όσιος ΔαυίδΜΟΝΗ ΒΛΑΤΑΔΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ο ΟΡΦΑΝΟΣ
Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις