Λευκός Πύργος


Πύργος του Λέοντος
Φρούριο της Καλαμαριάς
Πύργος του Αίματος
Torre Blanca

 Αυτά είναι μερικά από τα ονόματα του Λευκού Πύργου, αυτού του ορόσημου της Θεσσαλονίκης που άλλαξε πολλές χρήσεις μέσα στους αιώνες. Αρχικά στην θέση του σημερινού πύργου υπήρχε ένας άλλος που αποτελούσε τμήμα των βυζαντινών οχυρωματικών έργων. Όταν όμως περιήλθε η πόλη στα χέρια των Οθωμανών, τα τείχη της Θεσσαλονίκης προσαρμόστηκαν στις ανάγκες της καινούριας διοίκησης (1450-70) Έτσι λοιπόν χτίστηκε τότε ο Λευκός Πύργος με την μορφή που ξέρουμε σήμερα στο κέντρο ενός κυκλικού τείχους. Για πολλούς αιώνες λειτουργούσε σαν φρουραρχείο των Γενιτσάρων και σαν φυλακή θανατοποινιτών. 

Η ονομασία του πύργου άλλαζε ανάλογα με το ποια εθνότητα αναφερόταν σε αυτόν. Για τους Τούρκους ήταν πάντα ο Πύργος του Λέοντος ή απλά το Φρούριο της Καλαμαριάς. Για τους Έλληνες ήταν απλά ο Πύργος του Αίματος και δεν σταμάτησαν να τον αποκαλούν έτσι μέχρι και την απελευθέρωση της πόλης (1912). Τελικά όμως επικράτησε η ονομασία Λευκός Πύργος η οποία δόθηκε από τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης σαν φόρος τιμής σε έναν Εβραίο θανατοποινίτη που κέρδισε την ελευθερία του ασβεστώνοντας μόνος του τους τοίχους των φυλακών. 

Σήμερα, εδώ και πολλές δεκαετίες λειτουργεί σαν Μουσείο βυζαντινού πολιτισμού. Στην επίσημη ιστοσελίδα του μουσείου   http://www.lpth.gr υπάρχει μία σειρά από βίντεο που δείχνουν μία μικρή γεύση από τον εσωτερικό διάκοσμο του μνημείου. http://www.mbp.gr/html/gr/pirgos.htmΣχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις