Προβλήτα Α λιμένα Θεσσαλονίκης


Την Α προβλήτα λιμένα Θεσσαλονίκης την γνωρίζουν όλοι λίγο πολύ από το φεστιβάλ κινηματογράφου και τα υπόλοιπα πολιτιστικά δρώμενα που φιλοξενούνται εκεί κατά καιρούς. Αυτό που την κάνει τόσο μαγευτικό προορισμό είναι το γεγονός του ότι ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να χαθεί στο γαλανό της θάλασσας μέσα σε ένα ιστορικό μεταμοντέρνο βιομηχανικό τοπίο, να αφουγκραστεί τον ήχο των κυμάτων και τα σφυρίγματα των γλάρων και ταυτόχρονα να απομονωθεί από την κίνηση της πολύβουης πόλης. 

Πριν μερικά χρόνια, την λογική επανάχρησης και αξιοποίησης των κτισμάτων του λιμανιού ασπάστηκαν μερικοί ιδιωτικοί παράγοντες οι οποίοι πήραν επιτυχώς το ρίσκο να στήσουν τα μαγαζιά τους εντός του λιμένα. Με αυτήν την κίνηση η επισκεψιμότητα της προβλήτας ανέβηκε, δίνοντας ζωή στον χώρο του λιμανιού, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 365 μέρες το χρόνο. 

Προσφάτως ο Δήμος Θεσσαλονίκης με μία πολύ μικρή παρέμβαση στην διαμόρφωση του περιβόλου των αποθηκών της προβλήτας, προσέφερε στον κόσμο ένα ακόμα αστικό σαλονάκι για να μπορεί να χαίρεται την ομορφιά της παραλίας από μία διαφορετική οπτική γωνία. Πλέον ο καθήμενος παρά του λιμανιού της πόλης, μπορεί να χωρέσει στο ίδιο κάδρο το ιστορικό παραλιακό μέτωπο της λεωφόρου Νίκης, τον λευκό Πύργο και τον Θερμαϊκό κόλπο. 

Το εγχείρημα αυτό στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία καθώς οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες αυτής της πόλης, κάθε ηλικίας, τίμησαν τον χώρο αυτό με την καθημερινή τους παρουσία. Σε μια πόλη που δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να χαρεί την δημόσια ζωή στα πάρκα. Σε μία πόλη που συχνά της καταλόγιζαν πως δεν έδειχνε τον απαιτούμενο σεβασμό στους δημόσιους  χώρους της. Σε μια πόλη που πέρα από την πλατεία Ναυαρίνου και την παραλιακή της Μεγάλου Αλεξάνδρου, δεν υπήρχε κανένα άλλο υπαίθριο στέκι. Τελικώς οι κάτοικοι, μετά από τις προσπάθειες ανάπλασης του αστικού τοπίου που άρχισαν  να παίρνουν σάρκα και οστά από το 2005 και μετά, έδειξαν πως ήταν έτοιμοι από καιρό να αγκαλιάσουν μια σύγχρονη και εξωστρεφή Θεσσαλονίκη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις