Κοβάλτιο vs Goblins
 Σας έρχετε κάτι στο μυαλό όταν ακούτε τη φράση Μπλε του κοβαλτίου; Αν παρακολουθείτε μόδα θα ξέρετε ότι δεν μιλάμε για άλλο χρώμα παρά για το εντυπωσιακότατο ηλεκτρίκ. Αν πάλι ασχολείστε με την ζωγραφική ή έστω έχετε παρακολουθήσει κάποιες από τις περίφημες εκπομπές του Bob Ross, θα γνωρίζετε πως πρόκειται για ένα από τα πιο αγαπητά χρώματα στην παλέτα ενός καλλιτέχνη. 

  Μέχρι εδώ καλά. Γιατί όμως αυτή η απόχρωση του μπλε λέγεται μπλε του κοβαλτίου και τι σχέση μπορεί να έχει τέλος πάντων αυτό το κοβάλτιο με τα goblins; Ας τα πάρουμε όλα από την αρχή.

Το κοβάλτιο ή αλλιώς (Cobaltium ή cobalt) είναι ένα σιδηρομαγνητικό μέταλλο που απαντάται στη φύση σε ενώσεις με μορφή ορυκτών. Για πολλούς αιώνες ήταν ένα άγνωστο χημικό στοιχείο για τους επιστήμονες πόσο μάλλον για τους μεταλλωρύχους.

Η ακριβής ετυμολογία της ονομασίας προέρχεται από το γερμανικό λήμμα kobolt που σημαίνει goblin. Παράξενο έτσι; Κι όμως καθόλου παράξενο. Οι Γερμανοί μεταλλωρύχοι όπως και πολλοί άλλοι λαοί θεωρούσαν ως πολύτιμα μεταλλεύματα αποκλειστικά τον χαλκό, το σίδερο, το ασήμι και το χρυσάφι. Ίσως γιατί πολύ απλά δεν γνώρισαν την ύπαρξη άλλων εξίσου σημαντικών ορυκτών. Όταν λοιπόν οι εξορύξεις δεν τους έδιναν καλά μεταλλεύματα απέδιδαν την ατυχία τους αυτή στα κακά ξωτικά των βράχων, τα περίφημα goblins. Συγκεκριμένα όταν συναντούσαν το κοβάλτιο, το άγνωστο για αυτούς κοβάλτιο, παρουσίαζαν διάφορα συμπτώματα μέθης και δηλητηρίασης από την τοξικότητα του χημικού στοιχείου. Έτσι όταν η αξίνα τους έπεφτε πάνω σε αυτό, το κατονόμαζαν δαίμονα των ορυχείων ή αλλιώς Goblin.

Πολύ αργότερα το 1735 ο σουηδός χημικός Georg Brandt ανακάλυψε το κοβάλτιο και διευκρίνισε πως η τοξικότητα των ορυκτών δεν οφειλόταν σε αυτό κάθε αυτό το στοιχείο αλλά στις άλλες προσμείξεις των μεταλλευμάτων. Από τότε το κοβάλτιο μπήκε για τα καλά στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων και κυρίως των βιοτεχνών και των ζωγράφων. Η μύξη του κοβαλτίου με αλουμίνιο και σμάλτο έδωσε ένα νέο χρώμα με απίστευτες δυνατότητες που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρων στην κεραμική, την υαλουργία και την ζωγραφική.
Και κάποιες έξτρα χρήσιμες πληροφορίες για το κοβάλτιο

1.       Το κοβάλτιο είναι απαραίτητο στον άνθρωπο
       ως αναπόσπαστο κομμάτι της βιταμίνης Β12.
2.       Το κοβάλτιο βρίσκεται στις περισσότερες τροφές και απορροφάται εύκολα από το γαστρεντερικό σωλήνα.
3.       Έκθεση σε κοβάλτιο ή εισπνοή σκόνης κοβαλτίου σε εργαζόμενους σε βιομηχανίες μπορεί να προκαλέσει αλλεργική δερματίτιδα, άσθμα και συμπτώματα από τους πνεύμονες.
4.       Τοξικές επιδράσεις κοβαλτίου περιλαμβάνουν υπερπλασία θυρεοειδούς, μυξοίδημα, μυοκαρδιοπάθεια, πολυκυτταραιμία.
5.       Ραδιενεργό κοβάλτιο χρησιμοποιείται στην θεραπεία του καρκίνου.

Πηγές:


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις