Η αλητεία της σύγχρονης τέχνης


Transcendenceby Eirescei Traditional Art / Paintings / Portraits©2012-2014 Eirescei

Κι ενώ από τη μια μεριά το διαδίκτυο είναι γεμάτο από online portfolios, χιλιάδων υπερ-ταλαντούχων νέων καλλιτεχνών, που με υπομονή και μεράκι ακολουθούν πιστά το όνειρό τους, τα ακαδημαϊκά βιβλία και οι αίθουσες τέχνης από την άλλη, είναι γεμάτα από πρωτοκλασάτα ονόματα που μόνο με τέρατα θα μπορούσε κανείς να τα παρομοιάσει.
Σκύλοι εκθέματα που αργοπεθαίνουν από τη δίψα και την ασιτία, ανήλικα παιδιά που ποζάρουν σαν μοιραίες γυναίκες, κόπρανα και ούρα που μπαίνουν σε κουτάκια, performers που ξεδιπλώνουν ζωντανά κάθε διαστροφή τους μπροστά στο κοινό και άλλα πολλά αναρίθμητα παραδείγματα κατάντιας και παρακμής που βαφτίζονται αλληγορικά αριστουργήματα ύψιστης καλλιτεχνικής αξίας που απευθύνονται μονάχα σε εξαιρετικώς καλλιεργημένα και εξασκημένα άτομα. Κι όλοι εμείς οι απλοί ανίδεοι θνητοί , οι φυλακισμένοι μέσα στις μικροαστικές προκαταλήψεις και τις κοινωνικές συμβάσεις μας, που έχουμε μείνει πίσω σε μια τέχνη παλιομοδίτικη, άνοστη και ξεπερασμένη. 

The Kiss (Rodin sculpture)
Ο Ερμής του Πραξιτέλη πλέον είναι μονάχα εργαλείο μελέτης για τους αρχαιολόγους, η Νυχτερινή περίπολος του Rembrandt είναι ένα δείγμα ανέμπνευστης περιγραφικής ζωγραφικής, Το φιλί του Rodin είναι το κύκνειο άσμα ενός ξεπεσμένου ρομαντικού ακαδημαϊσμού. Απόψεις που πολλοί «καλλιτεχνικοί» κύκλοι ενστερνίζονται.

«Rembrandt Harmenszoon Van Rijn»
 Κάποτε η καλλιτεχνία ήθελε σπουδή και συνέπεια, ενώ τώρα θέλει απλά έναν εκκεντρικό εύπορο σπόνσορα, που θα νομιμοποιήσει τα πάθη του μέσα από κάτι που θα το βαφτίσει ο ίδιος τέχνη. Μια τέχνη που καταπατά επανειλημμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και εγκληματεί κυρίως εις βάρος των γυναικών και των παιδιών. 

Κι αν δεν είναι άμεσα αντιληπτά όλα αυτά και δεν ασχολείται κανείς με τις εξελίξεις της τέχνης, αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στον σύγχρονο κινηματογράφο. Βία, σεξισμός, παράνοια, διατροφή και αδιακρισία γίνονται ένα, σε έναν πέρα από κάθε όριο παραλογισμό τον οποίο τον αγκαλιάζουν με θράσος και έπαρση όλο και περισσότεροι θεατές. 

Δεν θέλω να αναφερθώ σε επίμαχες ταινίες και σε συγκεκριμένους δημιουργούς προσφέροντας αρνητική διαφήμιση. Τα συμπεράσματα είναι δικά σας. Αυτή τη στιγμή πρέπει να αναλογιστούμε αν η ελευθερία που μας προσφέρει το διαδίκτυο μπορεί να γίνει εκείνο το μέσο που θα προβάλλει τον αντίλογο σε όλη αυτήν την χυδαιότητα που συντηρείται πλέον από όλα σχεδόν τα μέσα πληροφόρησης.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις