Γέφυρα του Καρόλου (δ)
 ...συνέχεια από το προηγούμενο http://andromeda-mygalaxy.blogspot.gr/2014/02/blog-post_14.html
  
Τέταρτο και τελευταίο αφιέρωμα στη γέφυρα του Καρόλου, το οποίο στην ουσία επικεντρώνεται στην θέα που απολαμβάνει κανείς διασχίζοντας τη γέφυρα. Τα μέτωπα των όχθεων του ποταμού Vltava, είναι γεμάτα από περίτεχνα μπαρόκ κτίρια. Ο ποταμός αυτός έχει 430km από τα οποία τα 31 διασχίζουν την πόλη της Πράγας, χωρίζοντάς την σε δύο τμήματα. Η σύνδεση των δύο τμημάτων της πόλης γίνεται μέσω 18 στο σύνολο γεφυρών, εκ των οποίων η μία είναι και η γέφυρα του Καρόλου. Για πάρα πολλά χρόνια στο ιστορικό παρελθόν της πόλης η γέφυρα του Καρόλου ήταν και η μοναδική γέφυρα της πόλης, την οποία την προστάτευαν τρεις πύργοι, δύο στις άκρες τις γέφυρας και μία στην προέκταση αυτής και εντός του ιστορικού κέντρου. 


 Αυτό που παρατηρεί κυρίως ο επισκέπτης στον περίπατό του είναι οι νερόμυλοι που υπάρχουν στα στενά, δεξιά κι αριστερά από τη γέφυρα. Οι μύλοι αυτοί είναι συμπληρωματικές κατασκευές ενός μεγάλου πύργου του Old Town Water Tower, που εξυπηρετούσε για πολλά χρόνια τον εφοδιασμό των σιντριβανιών της πόλης με νερό. Ο πύργος αυτός μαζί με το συνοδευτικό του λευκό κτίριο πήραν την οριστική του μορφή στα τέλη του 19ου αι. ύστερα από πολλές περιπέτειες και προσθήκες. 


Old Town Water Tower
 Περιπετειώδης όμως ήταν και η ζωή της γέφυρας, η οποία σχεδιάστηκε και ανοικοδομήθηκε από τον αγαπημένο γερμανικής καταγωγής αρχιτέκτονα του Καρόλου, τον Peter Parler. Οι αλλεπάλληλες υπερχειλίσεις του ποταμού Vltava, ανάγκασαν τους συντηρητές της γέφυρας να απομακρύνουν τα αυθεντικά αγάλματα από εκεί και να τα αντικαταστήσουν με αντίγραφα.
Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις