Ημέρα της γυναίκαςlink
Ημέρα της γυναίκας σήμερα και η σύγχρονη δυτική κοινωνία μπορεί να καυχιέται πως έχει εξελιχθεί και πως σέβεται τις γυναίκες.
 Τα όσα ακολουθούν στις παρακάτω σειρές είναι τα όσα είχαν την «τύχη» να ακούσουν τα αυτάκια μου και να δουν τα ματάκια μου τις τελευταίες μέρες.
Παρουσιαστής σε βραδινή τηλεοπτική εκπομπή είπε: «Οι γυναίκες κουβαλούνε πάνω τους μια κατάρα. Ενώ οι άντρες όσο μεγαλώνουν γίνονται πιο άντρες, οι γυναίκες μεγαλώνοντας απλά γερνούν.»
 Πρόσφατη θλιβερή είδηση θέλει 23χρονο άνδρα να εκβιάζει 11χρονο κορίτσι στο facebook. Κάτω από αυτήν την είδηση εμφανίστηκε το παρακάτω τρομακτικό σχόλιο από μία γυναίκα αναγνώστρια παρακαλώ: «εντεκάχρονη με προφίλ στο φ/β κατηγορεί 23χρονο.....εγώ πάντως με τον 23χρονο είμαι ...και προσοχή μην παρεξηγηθώ δεν κυνηγώ αγοράκια στην ηλικία των 50 που είμαι.... αει σιχτιρ....»
 
link
 Κάτι τέτοιες στιγμές ντρέπομαι και θλίβομαι βαθύτατα όχι απλά σαν γυναίκα αλλά και σαν άνθρωπος. Τα παραδείγματα εξευτελισμού της γυναίκας στη σύγχρονη πολιτισμένη κοινωνία μας δεν έχουν τέλος. Εξευτελισμός και ψυχοσωματική κακοποίηση που προέρχεται τόσο από τους άνδρες όσο κι από τις ίδιες τις γυναίκες που έχουν χάσει κάθε μέτρο και αυτοσεβασμό. Γυναίκες κατακρεουργημένες στο τραπέζι του πλαστικού χειρουργού, γυναίκες κακοποιημένες από τους συντρόφους τους, γυναίκες που κακοποιούν τα παιδιά τους, γυναίκες σκλάβες κυκλωμάτων σωματεμπόρων, γυναίκες πάσχουσες από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα από την ανευθυνότητα των συντρόφων τους, γυναίκες με λίστα εκτρώσεων από δική τους επιλογή ή επιθυμία των συντρόφων τους. Γυναίκες με απωθημένα που προσκολλούνται αρρωστημένα στους γιους τους, μεταδίδοντάς τους έναν ανεκδιήγητο μισογυνισμό.
 Το ότι δεν υπάρχει σεβασμός απέναντι στις γυναίκες είναι το μόνο σίγουρο. Το από πού πηγάζει αυτή η έλλειψη σεβασμού είναι κάτι που πρέπει να το αναζητήσουμε όλοι μας και να σκεφτούμε σοβαρά τον τρόπο με τον οποίο θα τον εξαλείψουμε. 

link

 Όσο κι αν πάσχουμε σαν κοινωνία πρέπει να νιώθουμε ευγνωμοσύνη που δεν βρισκόμαστε στην δύσκολη θέση των γυναικών άλλων κρατών. Αυτήν την θεσμική κάλυψη πρέπει τουλάχιστον να την αξιοποιήσουμε εμείς οι ίδιες και να αρχίσουμε να αγαπούμε και να σεβόμαστε πραγματικά τον εαυτό μας. Να σταθούμε ή μία στο πλευρό της άλλης και να αναπτύξουμε αυτήν την αλληλεγγύη που μας λείπει. Το κακό δυστυχώς ξεκινάει από εμάς γιατί πέφτουμε στην παγίδα να αναπαράγουμε τα λάθη των οικογενειών μας. Είναι πάρα πολλά τα πράγματα που οφείλουμε να αλλάξουμε τόσο σε επίπεδο συμπεριφοράς όσο και σε επίπεδο νοοτροπίας. 
 Η ελευθερία που μας παρέχει η δυτική κοινωνία έχει  γίνει ένα περίστροφο στα χέρια μας που το στρέφουμε τελικά πίσω στον εαυτό μας. Κουβαλάμε πολλή κακία, ζηλοτυπία και ανταγωνισμό μέσα μας σαν γυναίκες που δε διστάζουμε να τον εκφράσουμε με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση προς τις άλλες γυναίκες κι αυτό φαίνεται στον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουμε τα ίδια μας τα παιδιά. «Να προσέχεις τις γυναίκες γιατί όλες θέλουν να σε τυλίξουν», λέμε στους γιους μας. «Να προλάβεις να παντρευτείς μέχρι τα 27 σου γιατί μετά θα είσαι μεγαλοκοπέλα και δε θα σε παίρνει κανείς», λέμε στις κόρες μας κι έτσι αναπαράγουμε γύρω μας μια δυστυχία άνευ προηγουμένου με μεγαλύτερα θύματα, εμάς τις ίδιες.
 Λοιπόν σας αφήνω να προβληματιστείτε και να διαλέξετε το μονοπάτι της ζωής σας. Και να θυμάστε πάντα πως η προσωπική μας ευτυχία περνάει πάντα μέσα από την ευτυχία των άλλων.

linkΣχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις