Παναγία Χαλκέων

 Επί της οδού Εγνατίας, αριστερά από το άγαλμα του Βενιζέλου και μπροστά στη στάση Αλκαζάρ, η Παναγία Χαλκέων ορθώνεται εκεί από το 1028 μ.Χ. Γνωστή και ως ‘’Η Παρθένος των Χαλκουργών’’ πήρε το όνομά της από την γειτονική περιοχή των χαλκουργών της Θεσσαλονίκης. Παλαιοχριστιανικό μνημείο από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της πόλης, χτίστηκε την εποχή της δυναστείας των Μακεδόνων αυτοκρατόρων, από τον πρωτοσπαθάριο Χριστόφορο, κατεπάνω της Λομβαρδίας, και τη σύζυγο του Μαρία. Εικάζεται πως ο τάφος του Χριστόφορου βρίσκεται στο βόρειο τείχος της εκκλησίας.
 Ένας ναός για τον οποίο θα βρείτε περισσότερες αρχιτεκτονικές πληροφορίες στους συνδέσμους που σας παραθέτω παρακάτω. Το εντυπωσιακότερο με αυτό τον ναό είναι πως η αίσθηση μεγαλοπρέπειας που δημιουργεί η εξωτερική του περιβολή, έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με το εσωτερικό του, όπου όλα ξαφνικά έρχονται πιο κοντά στην κλίμακα του ανθρώπου, θυμίζοντας περισσότερο κάποιο παρεκκλήσι παρά ένα μεγαλειώδες μνημείο. Αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο και να επισκεφτείτε αυτό το ναό από κοντά. 

Σχόλια

Ο χρήστης Ariadni St. είπε…
Πολύ γνωστή εκκλησία και πολύ χρησιμες οι πληροφορίες!
Καλό Πάσχα :)
Φιλάκια!
Ο χρήστης flore G είπε…
τρελαίνομαι μ' αυτήν την πόλη,που όπου περπατήσεις κάτι θα έχει να δεις,κάτι καινούριο να ανακαλύψεις!Όλες οι βυζαντινές εκκλησίες της Θεσσαλονίκης είναι μία και μία και αυτή εκπέμπει πραγματικά μια μεγαλοπρέπεια!!
Φιλιά πολλά Χριστίνα!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις