Άτεχνη τέχνη...


link

Κάπου είχα διαβάσει το εξής πετυχημένο πως αυτό που για τους απλούς και ανώνυμους ανθρώπους ονομάζεται σχιζοφρένεια για τους πλούσιους και τους επώνυμους, αποκαλείται απλά εκκεντρικότητα. Κοντά σε αυτήν την άριστη διαπίστωση θα προσέθετα κι εγώ πως δεν είναι μόνο ο πλούτος και η φήμη που νομιμοποιούν την παράνοια αλλά και η τέχνη.  

Κάποτε στην τέχνη κατέφευγαν οι ανήσυχοι ρομαντικοί που ονειρεύονταν να αλλάξουν τον κόσμο. Κατέφευγαν και οι κατατρεγμένοι που προσπαθούσαν να βιοποριστούν μέσα από τις δημιουργίες τους. Σήμερα όλο και πιο συχνά βλέπω άτομα παρανοϊκά που ψάχνουν έναν τρόπο για να προβληθούν και να νομιμοποιήσουν την αρρώστια του μυαλού τους. Τις περισσότερες φορές ατάλαντοι και αδέξιοι, σκαρφίζονται σοκαριατικά θέματα και τεχνοτροπίες για να τραβήξουν την προσοχή του κοινού και των κριτικών και να τεθεί για πολλοστή φορά το ζήτημα του αν στην τέχνη επιτρέπονται όλα. 
 
link

Τα χω ξαναπιάσει αυτό το θέμα σε παλαιότερη ανάρτηση (εδώ), αλλά σήμερα αυτό που είδαν τα ματάκια μου με έκανε να βγω ξανά έξω από τα ρούχα μου. Μια Ολλανδή νεαρά ονόματι Katinka Simons, δολοφονεί ζώα για να φτιάξει ταριχευμένα αντικείμενα και αξεσουάρ. Το πώς βρίσκεται αυτή η κοπέλα ακόμα ελεύθερη κανείς δεν το ξέρει. Δεν τοποθέτησα κανέναν σύνδεσμο στην ανάρτησή μου, γιατί δεν θέλω να κάνω αντίστροφη διαφήμιση στην εν λόγω κυρία. 

Η τέχνη όμως διαμορφώνει ήθος και τάσεις και, ότι βρίσκει αποδοχή μέσα στους κόλπους της, σταδιακά αρχίζει να βρίσκει απήχηση και μέσα στην κοινωνία. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα και να προβάλλουμε τον δικό μας αντίλογο και τις δικές μας καταγγελίες. 
 
link

Σε μια σχετική συζήτηση που είχα με δικούς μου ανθρώπους το συμπέρασμα ήταν πως εν μέρη όλοι μας φέρουμε ευθύνη γιατί δεν καλλιεργούμε τα αισθητικά μας κριτήρια και δεν είμαστε αυστηροί με όσους καταπιάνονται με τα καλλιτεχνικά, βλέπε μουσική, κινηματογράφο, εικαστικά, λογοτεχνία. Όταν αγκαλιάζουμε την μετριότητα και ενθαρρύνουμε τους ατάλαντους, είναι επόμενο να παίρνουν θάρρος απαίδευτοι άνθρωποι και να κάνουν απλώς το ψώνιο τους. Μόνο τους εγχώριους μουσικούς μας να λάβουμε υπόψη μας, είναι αρκετό για να διαπιστώσουμε ποιους ανθρώπους αναδεικνύουμε. Και φυσικά αναφέρομαι στα τρανταχτά ονόματα των μεγάλων κασέ και στις ατελείωτες ουρές στα καμαρίνια ατόμων που καταξιώθηκαν μέσα από την εξωτερική τους εμφάνιση κυρίως. 

Ο ένοχος όμως δεν είναι ο φιλόδοξος άνθρωπος που ίσως μέσα από τον ενθουσιασμό του να μην είναι σε θέση να αξιολογήσει τον εαυτό του. Πολύ συχνά βλέπουμε και άλλα άτομα που διαθέτουν μεν ταλέντο αλλά στην πορεία παίρνουν λάθος δρόμο εξαιτίας της προβολής και της αναγνωσιμότητας που έλαβαν. Συνεπώς το φταίξιμο πέφτει στην νοοτροπία της ειδωλοποίησης, γιατί όπως και να το κάνουμε μερικά επαγγέλματα έχουν περισσότερη αίγλη από κάποια άλλα. Γιατί είναι διαφορετικό να λες πως είσαι περιπτεράς και διαφορετικό να λες πως είσαι ηθοποιός, τραγουδιστής κλπ. Κι όλοι οι απλοί οι άνθρωποι που απαξιώνουν τα ταπεινά τους επαγγέλματα και φαντασιώνονται τους εαυτούς τους στη θέση όλων εκείνων που έχουν αποκτήσει ένα όνομα, άθελά τους με τον υπέρμετρο θαυμασμό τους συντηρούν όλη αυτήν την κατάσταση. 
 
link

Ε καλά θα μου πείτε, είναι κακό να κάνουν όνειρα οι άνθρωποι και να αποζητούν πιο δημιουργικές ενασχολήσεις; Είναι κακό να θέλουμε να αγγίξουμε ένα μεγαλύτερο όνειρο; Όχι βέβαια. Ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω. Κακό είναι να θέλεις να καταπιαστείς με κάτι πιο fabulous (συγγνώμη για τον αδόκιμο όρο) μόνο και μόνο για να γίνεις κομμάτι της φήμης. Τις προάλλες είχα πετύχει μια συνέντευξη μιας κοπελιάς που είχε κάνει κάτι τσαλαβουτήματα στο τραγούδι και την υποκριτική και όταν την ρώτησαν τι είναι αυτό που θέλει να κάνει στη ζωή της, εκείνη απάντησε ότι  θέλει να ασχοληθεί με την show biz… Δηλαδή το όνειρο αυτού του κοριτσιού ήταν απλά να γίνει διάσημη. Αυτός είναι ο απώτερος στόχος της σύγχρονης κοινωνίας μας, η φήμη και η αναγνωσιμότητα. 

Μόνο μια λογική εξήγηση μπορώ να δώσω σε όλο αυτό. Ότι μας λείπει η αποδοχή και η αγάπη. Ναι ναι, κλασσικά όλα καταλήγουν στην οικογένεια. Ε μα γίνεται αλλιώς; Αν δεν πάρει το παιδί το μπράβο από το σπίτι του, θα θελήσει να το πάρει από άλλες μεγαλύτερες ομάδες. Ή και το αντίθετο, αν λάβει υπερβολικούς επαίνους θα βγει με υπερβολικό θράσος να σαρώσει τα πάντα.

link

Σχόλια

Ο χρήστης Nowy Sacz είπε…
Another Greek blog that I watch now and again, I'm shocked. Amazing. Awesome blog. I know the images Afremowa, I'm in love with his paintings. Are you a painter?
I do not know the letters, I do not understand, but I am delighted with the images.
I greet and welcome to Polish, to my city, which is called Nowy Sacz.
Ο χρήστης Christina Andromeda είπε…
Hello there!!! I found your blog too and though i don't understand the language, i like that is about your city! I will enjoy all the images. Afremov is one of my favorites. I met his paintings by chance on deviant art and i loved his colors and his style. I am not a painter but i am an architect and i sketch a lot. I was talking about art it this article and how sometimes some very poor talented people become famous only due to the fact they are doing something socking, Artists with true talent are rarely recognized... that's why i put one of Afremov's paintings on my blog. He is a true talent! I am preparing a new blog in English this time, dedicated to my hometown, so you will be able to read it! Thank you for stopping by!
Ο χρήστης flore G είπε…
Χριστίνα έθεσες το ζήτημα ακριβώς,όπως είναι!Πόσος κόσμος είναι,που απλά θέλει να γίνει γνωστός;;;Δεν τους νοιάζει,αν αυτό,που κάνουν είναι όντως τέχνη...Έχουμε γεμίσει από ''καλλιτέχνες'' που αυτό που κάνουν είναι να πηγαίνουν σε πρεμιέρες,να κάνουν τους dj σε πάρτυ,να φτιάχνουν σειρές ρούχων με το όνομά τους,ενώ ΔΕΝ ξέρουν καν,τι σημαίνει,να σχεδιάζεις ένα ρούχο και γενικώς να είναι απλά στα φώτα των media,χωρίς να κάνουν κάτι ιδιαίτερο.Αυτό είναι το επάγγελμά τους.Πυροτεχνήματα είναι και θα σβήσουν.
Τώρα για τον αν ευθυνόμαστε εμείς..Ναι!ευθυνόμαστε ΚΑΙ εμείς.Άκουγα πολλές φορές φίλες και συμμαθήτριες να θαυμάζουν τη Χ τραγουδίστρια,γιατί έχει ωραίο σώμα!Hellooooo λέει,ότι είναι τραγουδίστρια...για τη φωνή της έχεις να πεις κάτι;;;
υ.γ να σε ενημερώσω,ότι άλλαξα και domain name γιατί το παλιό μου έκανε κόλπα...το νέο είναι: http://florewritesabout.blogspot.gr/
Τα φιλιά μου!!
Ο χρήστης Christina Andromeda είπε…
Με κάλυψες απόλυτα Ανθή μου!
Ο χρήστης Nowy Sacz είπε…
Once again, I write, I am glad that I came across your blog. I'll also slowly completed its blog about the English lyrics. I think that this would be more understandable and interesting.
I am a teacher, I deal with computers, but my great passion is painting. I spent hours watching the images. Privately, a photograph.
Best regards and thank you for your virtual visit to my town.
Ο χρήστης Sofi lazaridou είπε…
Χριστίνα μου, ήσουν χείμαρρος...!!!
Τα κλασικά, που αν λείπουν...κάνουν τη ζωή ν' αξίζει μόνο για εκείνα τα λεπτά στο φως της δημοσιότητας...φως γεμάτο σκοτάδι...
Προσπαθούν να κάνουν όχι άλμα πιο γρήγορα από τη φθορά, όπως έλεγε ο Ελύτης, αλλά βουτιά σ' αυτήν...
Κι είναι όπως είπες μεγάλη μας η ευθύνη...
Καλό ξημέρωμα!!
Ο χρήστης Christina Andromeda είπε…
Why don’t you take up some painting courses? You will explore more reasons to love it. Teaching is very difficult. I was teaching architectural drawing and mathematics for some years and it was very exhausting. I was dealing with kids who had many difficulties at school. Educational system here is extremely demanding and most kids take enhancing teaching at home and institutes.

Δημοφιλείς αναρτήσεις