Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των ΠοντίωνΣτις αρχές του 20ου αι. η οθωμανική αυτοκρατορία μπαίνει σε μια μεγάλη οικονομική κρίση. Η έλλειψη ρευστότητας, επενδυτικών κεφαλαίων, και χρόνια ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού, η επιδείνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και οι άσχημες κλιματολογικές συνθήκες του 1907, με τις συναφείς επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα και τη μείωση των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων,  προκάλεσε επιδείνωση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο της αυτοκρατορίας. Κάτι παρόμοιο δηλαδή με αυτό που ζούμε σήμερα. 

Μέσα από αυτήν την κρίση το 1908 στην πόλη μας τη Θεσσαλονίκη ξεπήδησε το κίνημα των Νεότουρκων ιδρύοντας το εθνικιστικό κόμμα «Ένωση και Πρόοδος». Στόχος του κόμματος ήταν η ανατροπή του Σουλτάνου  Αμπντούλ Χαμίτ Β' και η εγκαθίδρυση ενός εκσυγχρονισμένου κράτους στο ευρωπαϊκό πρότυπο, που θα μπορούσε να διατηρήσει την εδαφική ακεραιότητα της αυτοκρατορίας, καθώς και να αντισταθεί στις επεμβάσεις των Μεγάλων Δυνάμεων. Σα να λέμε να αντισταθεί κατά της Μέρκελ σε μια σύγχρονη μεταφορά. Η πρόφαση ήταν η πάταξη της κρίσης και της διαφθοράς, η απόκρουση της επιρροής των ευρωπαϊκών δυνάμεων ενώ ο αληθινός στόχος ήταν η εκκαθάριση του οθωμανικού κράτους από τα αλλοεθνή στοιχεία. 

Με βάση την Θεσσαλονίκη λοιπόν και πρωταγωνιστή τον Κεμάλ Ατατούρκ οι Νεότουρκοι επικράτησαν και έβαλαν μπρος τα νοσηρά τους σχέδια. Λίγο μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912, οι Νεότουρκοι μπήκαν δυναμικά στον Ά παγκόσμιο πόλεμο και τάχθηκαν στο πλευρό της Γερμανίας. Τότε ήταν που διαδραματίστηκαν οι δύο μεγάλες γενοκτονίες των Αρμενίων και τον Ποντίων στα πλαίσια της εκκαθάρισης του τουρκικού κράτους από τους μολυσματικούς αλλοεθνής.

Σαν σήμερα λοιπόν τιμάμε την μεγαλύτερη γενοκτονία της σύγχρονης ιστορίας, την γενοκτονία των Ποντίων, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε μεγάλες κακουχίες και βασανιστήρια στα στρατόπεδα θανάτου στην έρημο. 
213.000-368.000 Έλληνες έχασαν τη ζωή τους. Οι επιζώντες κατέφυγαν στον Άνω Πόντο (στην ΕΣΣΔ) και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, στην Ελλάδα.
Η γενοκτονία των Ποντίων ήταν ένα προμελετημένο έγκλημα, το οποίο η κυβέρνηση των Νεότουρκων έφερε σε πέρας με συστηματικότητα. Συνυπολογίζοντας και τα θύματα του διωγμού της Σμύρνης οι θάνατοι των Ελλήνων φτάνουν τις 1.200.000 ψυχές.

Στις 24 Φεβρουαρίου 1994 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαϊου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο», ημέρα που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα. Επίσης, στο 1998 η Βουλή ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη «της 14ης Σεπτεμβρίου ως ημέρας εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος».

Σήμερα εν έτη 2014, εκατό χρόνια ακριβώς μετά την έναρξη του πλάνου της γενοκτονίας, συναντάμε ουκ ολίγους πόντιους δεύτερης και τρίτης γενιάς να στηρίζουν είτε με την ψήφο τους, είτε με την ενεργή συμμετοχή τους το αντίστοιχο εθνικιστικό κόμμα της εγχώριας παραγωγής μας…

Δεν θέλω να αξιολογήσω, ούτε να κατακρίνω, γιατί σέβομαι και τις ψυχές που απλά παρανόησαν και έχασαν το δρόμο τους κάπου στην πορεία της ζωής τους. Είναι ευθύνη όλων μας να προβάλουμε και να υπενθυμίζουμε τα ουσιαστικότερα κομμάτια της ιστορίας μας για να γεμίζουμε όσο μπορούμε τα εσκεμμένα κενά της ιστορίας που διδάσκεται στα σχολεία μας. Είναι επίσης ευθύνη όλων μας να μην ενισχύουμε το επιθετικό φρόνημα αυτών των νέων, διαμέσου της σκληρής αντιπαράθεσης. Στις πληγωμένες ή στις απαίδευτες καρδιές το μίσος και η μεγαλομανία φωλιάζουν με τεράστια ευκολία. Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τέτοια φαινόμενα. Είναι η τέταρτη φορά μέσα σε εκατό χρόνια που το φασιστικό στοιχείο προσπαθεί να επικρατήσει στη χώρα. Η σιωπή είναι συνενοχή, η επιθετικότητα σύμμαχος. Η πίστη, η υπομονή, η επιμονή και η συλλογικότητα είναι η λύση. Η ειρήνη πρέπει να θριαμβέψει.


Σχόλια

Ο χρήστης Nowy Sacz είπε…
Είναι ευθύνη όλων μας να προβάλουμε και να υπενθυμίζουμε τα ουσιαστικότερα κομμάτια της ιστορίας μας για να γεμίζουμε όσο μπορούμε τα εσκεμμένα κενά της ιστορίας που διδάσκεται στα σχολεία μας. Είναι επίσης ευθύνη όλων μας να μην ενισχύουμε το επιθετικό φρόνημα αυτών των νέων, διαμέσου της σκληρής αντιπαράθεσης. Στις πληγωμένες ή στις απαίδευτες καρδιές το μίσος και η μεγαλομανία φωλιάζουν με τεράστια ευκολία. Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τέτοια φαινόμενα. Είναι η τέταρτη φορά μέσα σε εκατό χρόνια που το φασιστικό στοιχείο προσπαθεί να επικρατήσει στη χώρα. Η σιωπή είναι συνενοχή, η επιθετικότητα σύμμαχος. Η πίστη, η υπομονή, η επιμονή και η συλλογικότητα είναι η λύση. Η ειρήνη πρέπει να θριαμβέψει.

It's beautiful and wise words. I think you can treat them also for my country to Polish.
Ο χρήστης Thomas Vl είπε…
Ουσιαστική και διαφωτιστική ιστορική αναδρομή, εύστοχα σχόλια.

"Ενάντια στη λήθη"...
Ο χρήστης Christina Andromeda είπε…
Mariusz did you use translator? Thank you so much for your time, i feel so grateful! Economical crisis always brings these matters in front in almost every country in the world. Knowledge and patience is the only solutions. If google translator does work i will use it myself! Thank you again!
Ο χρήστης Christina Andromeda είπε…
Πρέπει Θωμά μου γιατί τα πράγματα όσο πανε κι αγριεύουνε.

Δημοφιλείς αναρτήσεις