Πώς υιοθετούμε ένα αδέσποτο;Αν είστε από αυτούς τους θαρραλέους  που παίρνουν ένα σκυλάκι από το δρόμο χωρίς ενδοιασμούς, μάλλον είστε εξοικειωμένοι με το πρόβλημα των αδέσποτων. Αν όμως είστε άβγαλτοι και θέλετε να βοηθήσετε αλλά δεν ξέρετε το πώς, διαβάστε αυτήν την ανάρτηση.

Αναζητήστε τους εθελοντές της περιοχής σας. Πλέον κάθε δήμος έχει τους δικούς του εθελοντές με σελίδα στο facebook. Οι εθελοντές αναλαμβάνουν να κάνουν αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι σιχαίνονται. Να περισυλλέγουν κουτάβια και ενήλικα αδέσποτα, να τους βρίσκουν χώρους φιλοξενίας και να τα φροντίζουν μέχρι να γίνουν ευπαρουσίαστα. 

Συνήθως όταν ένας άνθρωπος βλέπει ένα ταλαιπωρημένο ζώο αδυνατεί να το φανταστεί όμορφο και καθαρό. Κι όμως, λίγη φροντίδα μπορεί να κάνει ένα ζωάκι αγνώριστο. Αν δεν πειστήκατε ιδού η απόδειξη. Τα σκυλάκια της φωτογραφίας τα είχαμε βρει εγκαταλειμμένα στο βουνό.  Το τρίχωμά τους ήταν θαμπό και έμοιαζαν περισσότερο σαν άρρωστα παρά σαν υγιή σκυλάκια. Μετά από δύο εβδομάδες περιποίησης, αγάπης και φροντίδας τα ίδια κουταβάκια έγιναν καλύτερα κι από αυτά των εκτροφέων και φυσικά βρήκαν σπιτάκι γρήγορα.
Αν λοιπόν δεν ξέρετε πώς να χειριστείτε ένα ορφανό ζωάκι βοήστε έναν εθελοντή. Συνήθως δεν υπάρχουν οργανωμένα καταφύγια, όλη η δουλειά των εθελοντών γίνεται σε φιλόξενα σπίτια και γειτονιές. Κάθε εθελοντής φιλοξενεί στο σπίτι του ζωάκια που περιμένουν  υιοθεσία. Αν αυτά τα σκυλάκια δεν υιοθετηθούν, μένουν αδέσποτα για πάντα και ο εθελοντής δεσμεύεται με προσωπικό κόστος να τα φροντίζει εις αεί. Αυτό μπορεί να είναι βολικό για μερικούς, κυρίως γι αυτούς που παρατάνε στα σκυλιά τους, όμως στην ουσία στερεί την φροντίδα ενός καινούριου ορφανού.

Τι κάνει ένας εθελοντής; 

Ο εθελοντής καταγράφει τα αδέσποτα της γειτονιάς του, τα ονοματίζει ένα προς ένα, τα ταΐζει και τους παρέχει τις βασικές ιατρικές υπηρεσίες. Παρακολουθεί την πορεία της υγείας τους και ενημερώνει το δημοτικό κτηνιατρείο πότε πρέπει να στειρωθούν και να εμβολιαστούν. Το πιο βασικό όμως που κάνει, είναι να εκπαιδεύει τα αδέσποτα για να είναι σε θέση να συνυπάρχουν αρμονικά με τον άνθρωπο. 

Τα αδέσποτα τις περισσότερες φορές είναι ευτυχισμένα αν περιβάλλονται από ανθρώπους που τα αγαπούν και τα σέβονται. Τα σκυλιά δεν έχουν πολλές απαιτήσεις ως προς την επιβίωσή τους. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν είναι οι επιθέσεις από οικόσιτα ζώα και φυσικά οι επιθέσεις από τους ίδιους τους ανθρώπους. 

Δυστυχώς όμως, υπάρχουν ανάμεσά μας άνθρωποι που εγκαταλείπουν και κακοποιούν τα ζώα συστηματικά. Τα περισσότερα αδέσποτα των δρόμων είναι σκυλιά εγκαταλειμμένα από τα αφεντικά τους. Γι αυτό λοιπόν μη σιχαίνεστε τα αδεσποτάκια  και βοηθείστε έναν εθελοντή στο έργο του. Μια υιοθεσία, μια φιλοξενία, ακόμα και ένα τσουβαλάκι τροφή μπορεί να είναι μια πολύτιμη χειρονομία προσφοράς και εμψύχωσης ενός ανθρώπου που στην τελική φροντίζει για την δημόσια υγεία.
Ένας εθελοντής προστατεύει πάνω από όλα την δική σου υγεία. Κρατάει τα αδέσποτα καθαρά. Τα κρατάει χορτάτα για να μην ανακατεύουν  τα σκουπίδια δεξιά κι αριστερά. Τα κρατάει ήμερα και φιλικά για να μην δαγκώνουν τους περαστικούς. Τα κρατάει προστατευμένα από τη λύσσα που είναι επικίνδυνη και θανατηφόρα και για τον άνθρωπο. Τα κρατάει στειρωμένα για να μην πολλαπλασιάζονται. 

Το ακόμα πιο σημαντικό είναι πως ένα εθελοντής έχει την εμπειρία να αναγνωρίζει τη ράτσα και το τελικό μέγεθος του σκύλου. Ακόμα κι αν είσαι από αυτούς που αναζητούν έναν σκύλο με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ένας εθελοντής θα σου βρει εκείνο το ορφανό σκυλάκι που θα συγκεντρώνει τα περισσότερα από αυτά που αναζητάς. Γιατί μην ξεχνάς πώς κάθε ημίαιμο αδεσποτάκι προέρχεται από κάποιο καθαρόαιμο σκύλο.

Γι αυτό, αν επιθυμείς να αποκτήσεις ένα σκυλάκι, υιοθέτησε ένα αδέσποτο. Και μη διστάσεις να υιοθετήσεις ένα ενήλικο ζώο που είναι ήδη στειρωμένο από την ομάδα των εθελοντών.
Σχόλια

Ο χρήστης Mariusz from Nowy Sacz είπε…
Charming dogs. :)
Ο χρήστης aggeliki είπε…
εκτός από το άρθρο σου είναι πολύ ωραία και η μουσική επένδυση,μου θύμισε τα φοιτητικά μας πάρτυ!
Ο χρήστης Christina Andromeda είπε…
Ε ναι ! Νοσταλγώ!

Δημοφιλείς αναρτήσεις