Skhizein


Αλήθεια τί γνωρίζουμε ακριβώς για την σχιζοφρένεια; Πώς προκαλείται; Υπάρχει  φυσική προδιάθεση του ατόμου να εκδηλώσει την νόσο ή μπορεί να είναι και επίκτητη;

Πρόκειται για μια ψυχική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από διαταραχές της αντίληψης της πραγματικότητας. 

  
Συνήθως τα άτομα με σχιζοφρένεια έχουν ακουστικές παραισθήσεις, λιγότερο συχνά οπτικές παραισθήσεις, ψευδαισθήσεις, παρανοϊκές ιδέες και αποδιοργανωμένη ομιλία και σκέψη ("φυγή ιδεών"), γεγονός που τους δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην κοινωνική τους αλληλεπίδραση. Τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας συνήθως εμφανίζονται κατά τη νεαρή ηλικία και επηρεάζουν περίπου 0,4%-0,6% του πληθυσμού. Ακόμα, τα άτομα που πάσχουν από αυτή τη διαταραχή εμφανίζουν έντονη εσωστρέφεια και γενική αποδιοργάνωση του Εγώ. Η έναρξη των συμπτωμάτων συμβαίνει συνήθως στη νεαρή ενήλικο ζωή.
 Η βασικότερη αιτία εκδήλωσης της νόσου είναι ο κληρονομικός παράγοντας. Σαν δεύτερη  πολύ σοβαρή και διαδομένη αιτία είναι η χρήση απαγορευμένων ουσιών, αλλά και η μακροχρόνια κατανάλωση αλκοόλ. Μάλιστα στις περιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι μιας και οι βλάβες που προκαλούνται στο νευρικό σύστημα είναι συχνά απρόβλεπτες κι ανεξιχνίαστες.

Όπως σε κάθε πάθηση έτσι και στη σχιζοφρένεια η ένταση των συμπτωμάτων ποικίλει από άτομο σε άτομο και σε πολύ μεγάλο ποσοστό μπορούν και να ελαχιστοποιηθούν με την έγκαιρη διάγνωση και την συστηματική λήψη φαρμάκων. Μάλιστα τις περισσότερες φορές οι πάσχοντες μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή αν έχουν βέβαια την υποστήριξη των οικείων τους.

Ένα πολύ όμορφο animation περιγράφει την περιπέτεια ενός ασθενή που χάνει σταδιακά την επαφή του με το εξωτερικό περιβάλλον. Μια ιστορία που βοηθά κι εμάς να κατανοήσουμε την ιδιαιτερότητα αυτής της πάθησης.


Πώς όμως θα μπορούσα όμως να προσπεράσω και την εκπληκτική βιογραφική ταινία A beautiful mind που έχει περάσει πλέον στην λίστα των καλύτερων φιλμ όλων των εποχών.

Σχόλια

Ο χρήστης Άμυ (Ψυχής σιωπές) είπε…
Με την ευκαιρία δες αυτό το φοβερό ντοκιμαντέρ!Υποστηρίζει έμπρακτα και ολοζώντανα πως η σχιζοφρένια μπορεί να θεραπευτεί μια για πάντα και μάλιστα χωρίς φάρμακα!
Καλησπέρα:))

https://www.youtube.com/watch?v=g01Y4uWHFok
Ο χρήστης Christina Andromeda είπε…
Λες; Θα το δω!
Ο χρήστης Evi @ sexta-feira είπε…
Συμπτωματικα εβλεπα αυτο:

http://youtu.be/yL9UJVtgPZY

Ο χρήστης Christina Andromeda είπε…
αυτό είναι εντελώς σκιαχτικό!
Ο χρήστης Άμυ (Ψυχής σιωπές) είπε…
Ναι!!!!Θα δεις ανθρωπούς που έχουν θεραπευτεί πλήρως και μιλούν για την πορεία της τόσο δύσκολης περιόδου που πέρασαν...επίσης αναφέρει έρευνες οι οποίες έχουν γίνει...και τα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ καλά!
Α!και φυσικά αναφέρει και το παιχνίδι που παίζεται με τις εταιρείες φαρμάκων....!!!!!
Ο χρήστης Christina Andromeda είπε…
Α καλά αυτό με τα φάρμακα το χω ζήσει στο πετσί μου!
Ο χρήστης Joan Petra είπε…
Ξέρω κάτι πολιτικούς (που μας κυβερνούν κιόλας...) κι έχουν όλα αυτα τα χαρακτηριστικά της ασθένειας... Δράμα. Καλό απόγευμα :))
Ο χρήστης Mariusz from Nowy Sacz είπε…
I know the movie "A Beautiful Mind". My Dad had Alzheimer's illnesses. He saw the people that were not there. This film allowed me to understand how it is.

Δημοφιλείς αναρτήσεις