Πες το με έναν καφέ (καλοκαιρινή παραγγελιά)

 Αποστολή παραγγελιά από μένα για σας. Διαβάστε το κείμενο και θα καταλάβετε.

Μια συνηθισμένη φοιτητική ημέρα στη Θεσσαλονίκη πόσο ανέμελο ακούγεται αυτό ειδικά στις μέρες μας, όταν τόσα πολλά συμβαίνουν γύρω μας;

Τι να πιάσεις και τι να αφήσεις; Την αιματοβαμμένη Γάζα; Την Κρήτη που επαγρυπνεί ενώ η υπόλοιπη Ελλάδα κοιμάται; Την ΔΕΗ που πάει για ξεπούλημα μαζί με όλη την δημόσια περιουσία μας; Την επίσημη ευλογία του παρακράτους και της μαφίας δια χειρός Μητροπολίτου;

Κι εσύ στη μέση μουδιασμένος να μην μπορείς να κινηθείς και να πάρεις μια πρωτοβουλία και να δράσεις. Πώς να δράσεις; Όλοι αυτό λέμε. Γκρινιάζουμε που κανείς δεν αντιδρά και κανένας δε φωνάζει. Υποτιμούμε όμως τις δυνάμεις μας. Ο Lefteris Yakoumakis τα κατάφερε. Ο Λευτέρης ντε με τα ωραία τα σκιτσάκια και τις ιστορίες από την Ισλανδία. Τα κατάφερε χάρη σε σένα που έκανες μια μικρή κοινοποίηση από την οθόνη του υπολογιστή σου. Χάρη σε σένα που ενδιαφέρθηκες για ένα νέο παιδί κι έστειλες την ευχή σου.


Πολύ ωραία και τι σχέση έχει ο Λευτέρης με όλα τα προβλήματα που τρέχουν; Έχει και παρά έχει γιατί είναι το παράδειγμα του νέου που ακολούθησε το όνειρό του και όχι το βόλεμα και στηρίχθηκε μονάχα στην καλή του τύχη και στην αγάπη του κόσμου. Γιατί είναι το παράδειγμα του νέου που δείχνει πως το διαδίκτυο έχει δύναμη. Όσο κι αν γκρινιάζουμε πως κάνουμε μια γιαλατζί επανάσταση πίσω από την οθόνη του υπολογιστή, μας διαφεύγει η δύναμη που έχει αυτό το μέσο.

Ας πάμε πολλά χρόνια πίσω στην επανάσταση του 21. Ποιος την έφερε αυτήν την επανάσταση;; Ποιος; Οι ιδέες και τα εμψυχωτικά κείμενα. Ο Ρήγας Φεραίος χρηματοδοτούσε τις εκτυπώσεις επιμορφωτικού και εμψυχωτικού υλικού για να αφυπνίσει τις συνειδήσεις των Ελλήνων. Μπορεί να μην μοιάζουμε του Ρήγα του Φεραίου αλλά έχουμε ένα δυνατό μέσο στα χέρια μας που μπορεί να διαδώσει ιδέες και ιδανικά κι ας είμαστε εμείς αυτοί που με λόγια απλά και όμορφα θα ξεκουνίσουμε τον διπλανό μας.


Ας μη γελιόμαστε όλο τα κακό πάλι από τις ιδέες και τα ιδανικά ξεκίνησε. Αλλά από τις ιδέες των life style περιοδικών που για μια εικοσαετία τάϊζαν σκουπίδια στους νέους και προωθούσαν την φαντασίωση της μεγάλης ζωής. Κορμιά θανατηφόρα, ελεύθερες σχέσεις, ακριβά ρούχα, ακριβά στέκια, ακριβές διακοπές, ατομικισμός, ανταγωνισμός και αποχαύνωση. Από αυτά τα χυδαία ιδανικά φτάσαμε στη σημερινή αδράνεια και στο σημερινό μας ρεζιλίκι.

Σήμερα όμως έχουμε στα χέρια μας την ελεύθερη αρθρογραφία και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Πόσο πολύ υποτιμούμε αυτό το απρόσωπο μέσο που μόνο απρόσωπο δεν είναι. Άνθρωποι μοναχικοί και ευαίσθητοι καταφέρνουν και βρίσκουν ταίρι, φίλους, υποστηρικτές, εργασία, ενθάρρυνση, αναγνώριση, εμψύχωση, κουράγιο. Γιατί να μην μπορούμε να το πάμε όλο αυτό παρά κάτω;


Πες το με έναν καφέ λοιπόν. Θέλω να πάρεις τον φίλο σου και να πας για έναν καφέ. Έναν ανθρώπινο καφέ και να βγάλεις τα εσώψυχα σου στη φόρα. Αν δεν έχεις κάποιον καλό φίλο ευκαιρία να κάνεις. Μας λείπει η αγάπη ωρέ και η συντροφικότητα. Έτσι στο χαβαλέ δεν ξεκινάνε οι επαναστάσεις αν πρώτα δεν μάθουμε να επικοινωνούμε. Ο καφές είναι η θεία μετάληψη της καθημερινότητάς μας. Είναι το αντάμωμα και το σμίξιμο των ανθρώπων. Στις κηδείες τον καφέ της παρηγοριάς σερβίρουν οι άνθρωποι και μοιράζονται τον καημό τους. Ακόμα δεν τον καταλάβαμε πως από τα απλά και τα ασήμαντα πάμε στα μεγάλα και τα σημαντικά; Πες το με έναν καφέ και άκου τι έχει να σου πει ο διπλανός σου. Άκου τον πόνο του και μοιράσου τον δικό σου. Μόνο αν νικηθεί η απελπισία μπορεί να έρθει η αλλαγή. Κλειστήκαμε στα καβούκια μας και ξεχάσαμε να μιλάμε, να πίνουμε έναν καφέ στην υγεία του διπλανού μας και στην υγειά του ήλιου.

Σας στέλνω σε αποστολή. Να πιείτε ένα καφέ με έναν συνάνθρωπο, όπου εσείς μπορείτε. Στο καφενείο, στο μπαλκόνι, στην αμμουδιά. Να φωτογραφήσετε τον καφέ σας και να γράψετε δυο λογάκια για αυτό αποκομίσατε από τις κουβέντες που ανταλλάξατε με τον διπλανό σας. Θέλω να το κάνετε όλοι και να το πείτε και σε άλλους γνωστούς. Η αποστολή θα τρέχει για όλο το καλοκαίρι. Μην μιλήσετε για κομμωτήρια, αυτοκίνητα και γκομενικά, αν κι αυτά χρειάζονται για να γίνει η προθέρμανση. Μιλήστε για τα βάσανα και τα προβλήματα τα δικά σας και του κόσμου. Και προπάντων ακούστε τι έχει να σας πει ο άλλος.

Το ξεκινάτε και με ενημερώνετε για ότι καινούριο εγχείρημα βγαίνει! Η παραγγελιά ισχύει και για τα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ο χρόνος αρχίζει να μετράει από τώρα!


Σχόλια

Ο χρήστης Evi @ sexta-feira είπε…
Ωραια ιδεα! Θα προσπαθησω να συμμετεχω. :)
Ο χρήστης flore G είπε…
Χριστίνα τα λες ωραία!Και θα προσπαθήσω να καταγράψω κι εγώ μια καφεδοσυζήτηση τις επόμενες ημέρες!
Ο χρήστης ΙΩ ΤΖΙΝΤΑ είπε…
Συγχαρητήρια στον Λευτέρη για την επιτυχία του,

έτσι γίνεται αν το θέλουμε "η ισχύς εν τη ενώσει"..

τέλεια η ιδέα σου..! θα "τα πούμε σύντομα"..

να "μιλάς".. να "συζητάς".. να "ξεκουνάς"..
καλό σαβ/κύριακο


Υ.Γ. αλήθεια, μήπως έχεις κανένα νεότερο απ'τον τίγρη, τον παράλυτο γατούλη;

Δημοφιλείς αναρτήσεις