Ποτέ την Κυριακή !

link
Το Μελινάκι, η Ήλια κορίτσι μεροκαματιάρικο του λιμανιού είχε έναν κανόνα απαράβατο, την Κυριακή να σταματάει τη δουλειά και να πηγαίνει αρχαία Τραγωδία. Τι ντροπή στ' αλήθεια ακόμα και μια κοινή γυναίκα του λιμανιού να ξέρει πως η Κυριακή είναι μέρα ιερή. Μην ντρέπεσαι να το πεις, μια πόρνη που έβγαζε το ψωμί της κάνοντας πεζοδρόμιο ήξερε πιο πολλά πράγματα από μένα κι από σένα. Τι; Η Ήλια δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο; Και τι, έτσι νομίζεις πως γυρίζονται τέτοιες ταινίες χωρίς μια αληθινή ιστορία από πίσω;

Μια πόρνη λοιπόν μας έβαλλε τα γυαλιά και μας ντρόπιασε γιατί εμείς είμαστε χειρότερες πόρνες. Οι πόρνες του συστήματος που συνεργούν στο να χαλάσει αυτός ο κόσμος. Και ποια μπορεί να είναι η χειρότερη πορνεία εκτός από αυτήν που εργάζεται για την καταστροφή του κόσμου, για την καταπάτηση των δικαιωμάτων και για την δυστυχία των απλών ανθρώπων;

Σήμερα απεργώ γιατί δε στο πα πως έχουμε κι εμείς με την οικογένειά μου ένα μικρό μαγαζάκι. Ένα μικρό βιβλιοπωλείο ντε. Όμορφο, παραδοσιακό και ξύλινο. Τώρα αναρωτιέσαι γιατί δεν σου έδειξα ποτέ φωτογραφία; Γιατί το μέλλον είναι αβέβαιο και τα πλάνα αλλάζουν συνεχώς.

link

Η Κυριακή είναι λοιπόν  μέρα ιερή . Είναι μέρα για εκκλησία αν είσαι θρήσκος και μέρα για ξεκούραση και βόλτα. Μέρα για περισυλλογή και ανασυγκρότηση. Μέρα για πολύτιμες ανάσες και για ανάκτηση δυνάμεων. Μέρα για αγάπη, για συντροφιά, για συναντήσεις με συγγενείς και φίλους. Πόσο ψεύτικο και υποκριτικό το παραμύθι με τον χαμένο τζίρο. Εγώ στο λέω, που ξέρω από εμπορικά καταστήματα, παιδί μικρο-εμπόρων ήμουν πάντα, πιο πολλά χρήματα θα ξοδέψεις για να κρατήσεις μια επιπλέον μέρα το μαγαζί σου ανοιχτό από αυτά που θα πάρεις από δυο τρεις αποκαμωμένους πελάτες. Κι αν μου λες πως τα μεγάλα αστικά κέντρα είναι τουριστικά και θα σου κάνουν κατανάλωση οι τουρίστες, μπορώ να σου πω, πως ανέκαθεν τα μαγαζάκια με τουριστικές άδειες ήταν ανοιχτά όλη την εβδομάδα, δεν χρειαζόταν να γίνει αυτή η μπαγαποντιά για να μασουλίσουμε την καραμέλα.

Δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω. Να κατέβεις μια βόλτα για καφέ, μα σε παρακαλώ μην αγοράσεις τίποτα!

Εδώ τρέχει η καλοκαιρινή ιδέα : "Πες το με έναν καφέ"

Never on Sunday : 1960 σκηνοθεσία Jules Dassin 


Σχόλια

Ο χρήστης Ειρήνη είπε…
Καταπληκτική ανάρτηση!!! Δεν έχω να προσθέσω... Γεια στην "πένα" σου Χριστίνα! Σε φιλώ!
Ο χρήστης Christina Andromeda είπε…
Γεια σου Ειρήνη μου αγορμάνα μου! Αυτή είναι η μαγεία του σινεμά και της μουσικής, για κάθε περίσταση υπάρχει και μία ταινία και ένα τραγούδι.Τις πάσες για σχολιασμό τις δίνει η ίδια η τέχνη!
Ο χρήστης ΙΩ ΤΖΙΝΤΑ είπε…
Μαζί σου Χριστίνα.. από όλες τις πλευρές "βρωμάει" αυτή η ιστορία..
ούτε μια "ογδοντοφλυφίδα".. (που έλεγε και μια γιαγιά..) την Κυριακή..

"ποτέ την Κυριακή" το σύνθημα.. και "έγραψες"..ξανά!

"η ισχύς εν τη ενώσει"..
καλό σου βράδυ - τα φιλιά μου
Ο χρήστης morfeas είπε…
Στο βωμό του κέρδους των πολυεθνικών πολλά θα γίνουν..
Αφιερωμένο: https://www.youtube.com/watch?v=K5DlX4QfEjc

Πάει κι αυτή η Κυριακή
και η χαρά μας πάει
ήτανε τόσο βιαστική
όπως και κάθε Κυριακή
Που πριν τη ζήσουμε περνάει

Πάει κι αυτή η Κυριακή
κι ας καρτερούμε μια άλλη
που να 'ναι ολόκληρη ζωή
που να 'ναι απέραντη γιορτή
Μια Κυριακή τόσο μεγάλη...

Την Καλημέρα μου..
Ο χρήστης Christina Andromeda είπε…
Ε πρέπει να πάθουμε για μάθουμε..
Ο χρήστης Thalia Tzellou είπε…
Ωραία ανάρτηση Χριστίνα μου!! Και έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτά που λες. Φιλάκια!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις