Remember, remember the 5th of NovemberΠριν από 30 περίπου χρόνια  ο Alan Moore με αφορμή την ιστορία του Guy Fawkes εμπνεύστηκε την ιστορία του δικού του ήρωα του V, ενός μετα-αποκαλυπτικού ήρωα που τα βάζει με το ολοκληρωτικό καθεστώς της Μεγάλης Βρετανίας, σε μια φουτουριστική εποχή, απόλυτης παρακμής. Μιλάω φυσικά για το V for vendetta, το κόμικ  του οποίου τη μεταφορά είχαμε την τύχη να απολαύσουμε στις μεγάλες οθόνες το 2005. 

   

Σαν σήμερα 5 Νοεμβρίου του 1605 στέφτηκε με αποτυχία η  ανατίναξη του Βρετανικού κοινοβουλίου, από μια ομάδα Καθολικών συνωμοτών που ήθελαν να πλήξουν το τυραννικό καθεστώς των προτεσταντών. Η ομάδα αυτή έμεινε στην ιστορία σαν   Συνωμοσία της Πυρίτιδας με επικεφαλής τον  Guy Fawkes  τον οποίο και εκτέλεσαν δημόσια οι αρχές, με πάρα πολύ βάρβαρο και παραδειγματικό τρόπο. 

Στην ιστορία του Alan Moore ο ήρωας V τα βάζει ολομόναχος με την πιο σκληρή δικτατορία όλων των εποχών. Μια δικτατορία όχι απλά στρατιωτική αλλά και συνειδησιακή. Αποχαυνωμένες μάζες από την πλύση εγκεφάλου των ΜΜΕ, απόλυτη ηθική σήψη και παρακμή, φόβος και τρόμος παντού και οι καθεστωτικοί να κόβουν και να ράβουν. 


Κι ο V είναι μόνος του κι είναι ένα παραμορφωμένο στην όψη πλάσμα, θύμα ενός πυρηνικού πολέμου, που δεν έχει τίποτα πλέον να χάσει στη ζωή του. Ένας ήρωας με μεγάλες ευαισθησίες, ρομαντισμό, λεπτότητα και αγάπη για την ομορφιά (με την έννοια της κοσμικής ομορφιάς) και τις τέχνες. Ένας ήρωας όμως, που δε θέλει να εκδικηθεί για να πάρει το αίμα του πίσω, αλλά να αφυπνίσει τον αυτοσεβασμό στους ανθρώπους. 

Η συγκλονιστική ιστορία του  Alan Moore μιλάει για δύο μεγάλες αλήθειες. Για το ότι τα ολοκληρωτικά καθεστώτα επιβάλλονται δια μέσου της ηθικής παρακμής και της πλύσης εγκεφάλου των ΜΜΕ. Επιβάλλονται σαν σοφά και χρήσιμα με τέτοιο τρόπο ώστε να «δίνει» την συγκατάθεσή του και ο κόσμος. Η δεύτερη μεγάλη αλήθεια είναι πως μόνο οι άνθρωποι με ευγένεια και ρομαντισμό είναι ικανοί να παλέψουν για έναν καλύτερο κόσμο.


Από τη μια έχουμε το χρήμα και την εξουσία που θέλει να πείσει τον κόσμο να παραχωρήσει όλα του τα δικαιώματα με αντάλλαγμα μερικά υπάρχοντα κι από την άλλη έχουμε την αγάπη για την ομορφιά και την αρμονία.  Σε απλή μετάφραση οι εξουσιαστές προπονούν τον κόσμο να σκέφτεται μονάχα με την κοιλιά του, να του αδρανοποιούν όλα εκείνα τα κέντρα της ύπαρξής του που αναζητούν τροφή για την ψυχή και το πνεύμα. 

Για μένα αυτό το ταπεινό κόμικ δίνει όλες τις απαντήσεις γιατί πάμε κυριολεκτικά κατά διαόλου.
Δεν είναι η αγωνιστικότητα που λείπει από τους ανθρώπους αλλά ο ρομαντισμός.
Όταν γύρω μας βασιλεύει η ευτέλεια και οι άνθρωποι λειτουργούν μονάχα με το κάτω μέρος του σώματός τους, είναι λογικό όλος ο θυμός τους να εξαντλείται μονάχα στο τι θα αρπάξουν. 

Τι θα φάμε; Τι θα πιούμε και τι θα αρπάξει ο κ@@@ς μας. 

Όπου κι αν γυρίσεις να κοιτάξεις, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι ο σεξισμός και η κοιλιοδουλεία. Και η κοιλιοδουλεία δεν έχει να κάνει μονάχα με την υπερφαγία αλλά γενικά με την εμμονική ενασχόληση με κάθε τι διατροφικό. Δίαιτες, διατροφές, βουλιμία, νευρική ανορεξία, γκουρμέ συνταγές, εστιατόρια, ποτά. Ακόμα και στις εξόδους μας δε λέμε πάμε για μια βόλτα, λέμε πάμε για ένα ποτό. Σεξισμός σε όλο του το μεγαλείο. Σταματάμε να απευθυνόμαστε σε ανθρώπους αλλά σε διαστάσεις. Παναγιώτα νούμερο σουτιέν 90F και μέση δαχτυλίδι. Κώστας 6pack (κοινώς κοιλιακοί φέτες) και ποσοστό λίπους 8%.  Όλοι πρέπει να είναι κάπως και να φαίνονται κάπως, με αυτοσκοπό να μπορούν να φορέσουν φαντεζί συνολάκια, να μπουν στο μάτι των φίλων τους αλλά και να είναι ελκυστικοί στο κρεβάτι.  Για τους πιο προχωρημένους, για να μπορέσουν να κάνουν καριέρα στο θέαμα και να παντρευτούν κάποιον φραγκάτο/η. 
  

Ναι βγάλε κι εσύ ένα εργαστήρι δημοσιογραφίας μπορείς!  Ένα ζευγάρι σιλικόνη, ένα ζευγάρι φακών επαφής γαλάζιο του ειρηνικού και ξανθό πλατίνα koleston 12άρι  καθώς και λίγη νευρική ανορεξία  και δυο τρεις ημίγυμνες φωτογραφίες στο facebook με 1500 like κι έγινες το καινούριο κορίτσι του Θέμου.

Ναι, γίνε κι εσύ bodybuilder μπορείς! Με λίγα αναβολικά και μια συνδρομή στο γυμναστήριο μπορείς  να γίνεις κι εσύ ο πιο μουράτος πορτιέρης στο κλαμπάκι και το μπουζουξίδικο της παραλιακής. Αν σε ενδιαφέρουν και τα κοινά μπορείς να μπεις και στα σώματα ασφαλείας ή να γίνεις και βουλευτής.. ξέρεις πού…  


Φυσικά και μπορείς να κάνεις πολύ περισσότερα πράγματα, οι επαγγελματικές επιλογές είναι πάρα πολλές.
Να μπεις σε κάποια σχολή και να εγγραφείς σε κάποιο κόμμα για να πάρεις το πτυχίο σου χωρίς διάβασμα και μετά να βρεις και καμιά θεσούλα.
 Να γίνεις μοντέλο-τραγουδίστρια-συνοδός.
 Να τα φτιάξεις απ ευθείας με έναν παππού ή μια θεία με λεφτά.
 Να γίνεις ηθοποιός αισθησιακών ταινιών γιατί πλέον και η πορνεία θεωρείται τέχνη και τίμια δουλειά.
Να γίνεις διακινητής ουσιών , γυναικών και λαθρομεταναστών.  

Και φυσικά πάνω από όλα να στηρίζεις πολιτική σταθερότητα για το καλό της χώρας…. Και το βράδυ να κοιμάσαι ήσυχα που έκανες κι εσύ κάτι για να γίνει αυτός ο κόσμος καλύτερος. 

Μα θα μου πεις ποιος τον γ@@ει  τον κόσμο, ΕΣΥ να σαι καλά και τα καλοσχηματισμένα οπίσθια σου. 

*αν και ο σεξισμός αναφέρεται κυρίως στις διακρίσεις των δύο φύλων, είθισται να χρησιμοποιείται σαν όρος και για να περιγράψει την εμπορευματοποίηση του ανθρωπίνου σώματος.Σχόλια

Ο χρήστης Katerina Verigka είπε…
Πολύ σημαντική ταινία, την έχω δει τουλάχιστον 5 φορές.
Όσο για τα υπόλοιπα τι να πω.. με καλύπτεις πάντα πλήρως!
Ο χρήστης ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ....! είπε…
Ωραία ταινία την έχω δει......!
Ενδιαφέροντα τα όσα μας είπες σήμερα.....δυστυχώς είμαστε κάθε πέρυσι και καλύτερα....
Καλό σου βράδυ ;)
Ο χρήστης Αθηνά... είπε…
Άτιμο πράγμα τα ΜΜΕ, άτιμο! Μεταξύ μας όμως αυτό, διότι αν μαθεύτηκε ότι το είπα, θα με απολύσουν και δεν θα 'θελα!
Εν τω μεταξύ, τόσες ημέρες που μπαινοβγαίνω εδώ πέρα μέσα, όλο ξεχνάω να σου πω ότι μου αρέσει πάρα πολύ ο χριστουγεννιάτικος στολισμός του βλογ σου!
Καλό βράδυ Χριστίνα Ανδρομέδα!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Έχω πέσει και σε προσκυνώ. Κορυφαίος ο σχολιασμός και η ανάρτηση σου.
Η ταινία εξαιρετική (σπάνια βγαίνουν πια τέτοιες ταινίες γαμώτο και δεν εννοώ απαραίτητα παρόμοιας θεματολογίας, αλλά τώρα ή ξεπεσμένα θρίλερ βλέπεις ή τσόντες που τις κατατάσσουν στο "ρομαντικό με δόση αισθιασμού"... μωρέ!)
ΤΑ ΜΜΕ δεν τα λένε τυχαία τέταρτη εξουσία. Πάντα είχαν μεγάλη δύναμη. Για εμένα το κάθε τι έχει την δύναμη που το αφήνεις να πάρει, άρα για εμένα οι ευθύνες γυρνούν στον λαό.
Πόσο θλιβερό που μια πραγματικότητα τετρακοσίων και βάλε χρόνων πριν, βρίσκει ανταπόκριση και πάλι στην δική μας.
Γουστάρω τέλος το Christmas Spirit στο blog σου. Έτσι ρε, τα Jumbo έχουν στολίσει από τις 20 του μήνα (του προηγούμενου) στοχεύοντας στον καταναλωτισμό. Εμείς γιατί μας αρέσει και δεν ντρεπόμαστε να το πούμε (δεν πιστεύω να ντρέπεσαι και να εκτεθώ :P)
Καλημέραααααααααααααα!
Ο χρήστης ΕΚΦΡΑΣΟΥ είπε…
αγαημενη ταινια!
καλημερα καλη μου!
Ο χρήστης ΙΩ ΤΖΙΝΤΑ είπε…
Φωτιές.. να ανάψουν παντού..
να γίνουν όλα..στάχτη και αποκαϊδια..
να φωτίσουνε τα σκοτάδια..
να ..αναπνεύσουν ..τη πρώτη ανάσα μετά τη γέννα..
"ελεύθεροι".. πλασμένοι αλλιώς..

περαστικά μας!

τα φιλιά μου Χριστίνα μου
Ο χρήστης Ειρήνη είπε…
Τα είπες όλα και με τρόπο καταπληκτικό! Τρέχω να βρω φακούς, γυμναστήριο, πλαστικό (εδώ που τα λέμε εγώ χρήζω αναστηλώσεως! ) να ζήσω την καριέρα που δεν έζησα :))) Ξέρεις, μια φορά ένα κορίτσι μου είπε: "είσαι ηθοποιός ε;" "Να", της απάντησα. Και άκουσα το απίθανο: "Πότε θα γίνεις κανονική ηθοποιός;" "Δηλαδή;" "Να παίξεις στην τηλεόραση!!!" Φιλάκια πολλά Χριστινάκι!
Ο χρήστης airis είπε…
Πολύ δυνατή ταινία αλλά δυνατές και οι δικές σου οι σκέψεις Χριστίνα μου ! :))
Σούπερ και ο στολισμός σου!
Φιλιά!
Ο χρήστης Roula The Cat είπε…
Αγωνιστικότητα, ρομαντισμός, αυταπάρνηση... πάνε μαζί —και λείπουν όλα (για να διαφωνήσω λιγάακι μαζί σου, για καλό σκοπό όμως!)
Όλοι πρέπει —κυρίως— να “φαίνονται” κάπως. Το να είναι (αν το θέλουν πραγματικά, συνειδητά) δεν θα με ενοχλούσε τόσο...
[Και να σκεφτείς ότι τα παιδιά διδάσκονται στο σχολείο “Ελένη”... “Το είναι και το φαίνεσθαι”...]

Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο!
Σε φιλώ πολύ! ❤
Ο χρήστης Christina Andromeda είπε…
Βάλε κι άλλες 5! Περιμένω και το δικό σου κοινωνιολογικό αφιέρωμα στο φαινόμενο.. να πάρουμε και μια επιστημονική ανάλυση! Την αγάπη μου!!!!!!
Ο χρήστης Christina Andromeda είπε…
Υποπτεύομαι πως και πέρυσι στα ίδια ήμασταν κι απλά τώρα μετά από χρόνια υπομένουμε τις συνέπειες.Άστα να πάνε. Προχωράμε όμως με το κεφάλι ψηλά! Καλό βράδυ κι από μένα!
Ο χρήστης Christina Andromeda είπε…
Όχι, όχι εσύ μη λες τίποτα γι να χουμε κι έναν δικό μας άνθρωπο μέσα...
Στολισα το βλογ γιατί το σπίτι δεν το βλέπω να φοράει χριστουγεννιάτικα... ως τότε βλέπουμε
Να μου φυλαξεις λίγο τσουρεκακι
Ο χρήστης Christina Andromeda είπε…
Χμμμ εσύ λες πως είναι του λαού ε; Ο λαός όμως προσκυνάει Παολάρα.... (την κάτσαμε κορίτσι!)

Ωστε στολίσανε από 20 του Οκρώβρη;;;; Γκρρρρρ Καλέ εγώ δεν ντρέπομαι! Και απεφάσισα από δω και πέρα να στολίζω συνέχεια ανάλογα τη σεζόν! Από του Αγιαννιού θα κρεμάσω αποκριάτικα!

Καλησπέρα από μένα (τώρα έκατσα στο pc)
Ο χρήστης Christina Andromeda είπε…
Γεια σου κορίτσι μου γλυκό! Τα φιλιά μου!
Ο χρήστης Christina Andromeda είπε…
ΑΧ έπρεπε να βάλλω για κλείσιμο Σαπφώ Νοταρά '' Μπουρλότο!''

Αμήν Ιω΄μου ΑΜΗΝ!

αχ την αγάπη μου καλή μου!
Ο χρήστης Christina Andromeda είπε…
αχαχαχαχαχα καλοοοοοοο εγώ πάλυ θέλω να κάνω τον αρκούδο σε παιδική παράσταση! Με πείρανε τα χρόνια; Προλαβαίνω;

Αγκαλιά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ο χρήστης Christina Andromeda είπε…
Γεια σου Αριστάκι μου παλικάρι!!!!!!!!!
Ο χρήστης Christina Andromeda είπε…
Α Ορθά! Ναι το φαίνεσθαι είναι ο καημός κι ας είναι το είναι του αλλιώς!
Να πούμε ότι παίζει ρόλο και το κίνητρο, και ο σκοπός, και η συμπεριφορά. Δεν καταδικάζουμε την ομορφιά μήτε την κοκεταρία, (τα χρειαζόμαστε και τα δύο σαν άνθρωποι, αλλά συμπληρωματικά) καταδικάζουμε τη χυδαιότητα.

Στο σχολείο κάνουμε πολλά ωραία πράματα αλλά με τόσο τρέξιμο και άγχος πρέπει ένα παιδί αν είναι κομάντο για να φυλάξει κάποια νοήματα μέσα του. Ένα 10% να πω;;;;;

Ας ασπαστούμε να πάρουμε δυνάμεις λοιπόν !
Φιλιά και γατίσια χουρχουριτά!
Ο χρήστης Ariadni St. είπε…
Η ταινια αυτη ειναι απο τις λιγες που έχω δει απο την αρχη ως το τελος! όσο για το εργαστηρι δημοσιογραφιας, έκλαψα , να το ξερεις, απ τα γελια φυσικα αχχαχαχαχα
Ο χρήστης Woman in Blogs είπε…
Αχ, Χριστινάκι, τα είπες όλα πάλι! ΜΟΝΑΔΙΚΑ! Τέλος πάντων, όπως μου αρ΄έσει εμένα να τα διαβάζω!
Καλημέρα, φιλενάδα!
Ο χρήστης Πέτρος Κ. είπε…
Κάθε εποχή έχει και τον ήρωά του .
Τότε V for Ventetta, τώρα Μ for Malakas.
Σκέψου λέει και να μας βλέπουν όλοι αυτοί που αγωνίστηκαν για έναν καλύτερο κόσμο. Σίγουρα θα παρακαλάνε να στραβωθούν και να κουφαθούν.

Δημοφιλείς αναρτήσεις