ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΤΩΡΑ ή ΠΟΤΕ !


Αφιονισμένοι οι εγκάθετοι αλυχτούν και καταστροφολογούν στα κανάλια, σε μία απέλπιδα ύστατη προσπάθεια να ανατρέψουν το αναπόφευκτο. Ο κόσμος ευτυχώς έχει αντιληφτεί ότι  πίσω από όλον αυτόν τον αρνητισμό δεν κρύβεται πραγματικό νοιάξημο για τη χώρα, αλλά ξεκάθαρος δόλος . Φόβος για την επόμενη μέρα που θα τους φέρει αντιμέτωπους με τις αποκαλύψεις των εγκλημάτων τους.

Το μαγαζάκι τους γκρεμίζεται αλλά η ιστορία έχει δείξει πως οι εκάστοτε καθεστωτικές δυνάμεις γίνονται πιο σκληρές και επιθετικές όταν βρίσκονται προ του τέλους τους. Η επομένη της Κυριακής δεν θα είναι η λήξη της αναμέτρησης αλλά η αρχή ενός αγώνα στον οποίο δεν θα πρέπει να μείνει ούτε ένας από εμάς αμέτοχος.

Είναι σίγουρο πως η χώρα θα μπει σε ένα ψυχροπολεμικό κλίμα στο οποίο οι συντηρητικές δυνάμεις των ισχυρών κεφαλαιούχων και των δορυφόρων τους, θα εξαντλήσουν κάθε απόθεμα μίσους και δολιότητας για να σαμποτάρουν την αλλαγή.

Μην εκπλαγεί κανένας μας αν δούμε στημένα σκάνδαλα και φασιστικά παραληρήματα να διαδραματίζονται μπροστά στα μάτια μας. Κι αυτό θα είναι το μεγάλο στοίχημα. Να κρατήσουμε όλοι μας την δημοκρατία ψηλά, με σύνεση, ενεργή συμμετοχή και ψύχραιμη επιμονή.


Τίποτα δε θα είναι ρόδινο κι αν η μοναδική πηγή εισοδημάτων εν αρχή θα είναι οι απολαβές από τα ποικίλα οικονομικά εγκλήματα, η αντίσταση που θα προβάλλουν οι έχοντες και οι κατέχοντες θα είναι μεγάλη! Και να θυμόμαστε πως οι κατέχοντες δεν είναι τυχαία πρόσωπα αλλά πολίτες του παρακράτους που αλώνιζαν ελεύθερα μέχρι σήμερα, με την προστασία εγκληματικών οργανώσεων και συμμοριών.

Μεγάλη προσοχή θέλει και το μίσος που μπορεί να απελευθερωθεί από τον ταλαιπωρημένο λαό. Μεγάλη προσοχή γιατί τα αντίποινα δεν δικαιώνουν κανέναν αγώνα. Αντίθετα μάλιστα τον υπονομεύουν.

Η δική μας ευθύνη είναι να δώσουμε πίστη και εμπιστοσύνη στην  αλλαγή του συστήματος διακυβέρνησης. Να επιμείνουμε και να στηρίξουμε έναν αγώνα κοινωνικών και εργασιακών διεκδικήσεων,  που τόσο βίαια μας στερήθηκαν τα τελευταία χρόνια!

Η αλλαγή που ονειρευόμαστε από Δευτέρα δεν είναι αλλαγή στις τσέπες μας αλλά αλλαγή στη νοοτροπία μας. Ο στόχος δεν είναι να επανέλθουμε στις παλιές μας συνήθειες της μικροαστικής ζωής μας. Δουλειά, τηλεόραση, διακοπές, διασκέδαση, ψώνια. Ο στόχος είναι να χτίσουμε μια ουσιαστική ποιότητα ζωής με έμφαση τις κοινωνικές παροχές και όχι την προσωπική συσσώρευση αγαθών.


Μέχρι πρότινος η συσσώρευση αγαθών φαινόταν ο μοναδικός τρόπος να εξασφαλίσει κάποιος το μέλλον του μέσα σε μια αβέβαιη, ανταγωνιστική και σκληρή κοινωνία. Από Δευτέρα πρέπει να γίνει βίωμα ένας αλλιώτικος τρόπος. Ο αγώνας για την καθολική εξασφάλιση του μέλλοντος. Παιδεία, υγεία, ενέργεια, κοινωνική μέριμνα. Τομείς που πρέπει να γίνουν ισχυροί και ακλόνητοι για να αισθάνεται κάθε πολίτης ασφαλής και ήσυχος.

Ο πολίτης που νιώθει ασφάλεια σταματά να λειτουργεί τυχοδιωκτικά και καιροσκοπικά. Γίνεται πιο κοινωνικός και αλληλέγγυος.

Ο καπιταλισμός μας έχει κάνει τεράστια, ανυπολόγιστη ζημιά. Έχει διαποτίσει τον ψυχισμό μας και τις διαπροσωπικές μας σχέσεις, ρίχνοντας την ποιότητα της ζωής μας στα τάρταρα.  Ο καθένας από εμάς μπαίνει σε μια ανελέητη κούρσα κατακτήσεων προκειμένου να είναι αναγνωστικός απέναντι στους συμπολίτες του. Οι σπουδές χάνουν την ουσία τους και την αξία τους αφού σταματούν να είναι το μέσο επιμόρφωσης και καλλιέργειας αλλά το ισχυρότερο όπλο εύρεσης εργασίας (αμφίβολο πλέον και αυτό).


Ζωές και νιάτα ξοδεμένα στο ατελείωτο κυνήγι  τίτλων και διπλωμάτων. Ζωές εγκλωβισμένες σε έδρανα, αμφιθέατρα και γραφεία. Πτυχία, ,μεταπτυχιακά, διδακτορικά, ξένες γλώσσες, σεμινάρια κι όλα αυτά όχι για τη χαρά της γνώσης αλλά για την κούρσα του ανταγωνισμού και για τη συμμόρφωση στις επιταγές των Αγορών.

Νέοι απαίδευτοι, πολλές φορές συναισθηματικά ανάπηροι και κοινωνικά αμόρφωτοι , μακριά από κάθε δημιουργική δραστηριότητα και ουσιαστική ψυχαγωγία. Νέοι του Σαββατοκύριακου που περιμένουν μονάχα το Σάββατο και τις αργίες για να ζήσουν όσα δε μπορούν να ζήσουν μέσα στην εβδομάδα. Μια σχέση, μια αγκαλιά, έναν καφέ με φίλους, ένα σινεμά, ένα βιβλίο.

Ο φιλελευθερισμός είναι αντικοινωνικός όχι μονάχα γιατί κλέβει εισοδήματα και δικαιώματα από τις  μεσαίες τάξεις αλλά γιατί φτωχοποιεί πρωτίστως τις ζωές μας. Το μυαλό μας, την ψυχή μας. Ο άνθρωπος σταματάει να μετράει σαν πρόσωπο και λογαριάζεται σαν ένα σύνολο από αποκτήματα. Αποκτήματα υλικά και βιογραφικά. Πού δούλεψες, πόσο δούλεψες, τι κέρδη έφερες, τι αμάξι αγόρασες, τι σπίτι έχεις, πού πηγαίνεις διακοπές;

Ο φιλελευθερισμός υπηρετεί το χρήμα και μόνο το χρήμα έχει σαν Θεό και για αυτό το λόγο είναι αντίθετος σε κάθε έννοια πατρίδας και Θεού. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από τα να καυχιέται η Δεξιά πως  σκοτίζεται για την πατρίδα και τη θρησκεία. Πατρίδα είναι οι πολίτες της και όσο οι πολίτες θα δυστυχούν η πατρίδα θα πολεμιέται. Κι αντίστοιχα η έννοια του Θεού βρίσκεται στην κοινωνική δικαιοσύνη και την συναδελφοσύνη και όχι στις μεγάλες θρησκευτικές φιέστες  και στα προπαγανδιστικά κηρύγματα.

Για αυτούς και για τόσους άλλους  λόγους την Κυριακή πρέπει να φέρουμε την Αλλαγή και την Δευτέρα να μπούμε με τα μούτρα στη δουλειά για την επικράτηση αυτής της αλλαγής!


ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ  ΤΩΡΑ  ή  ΠΟΤΕ !


Σχόλια

Ο χρήστης Γλαύκη είπε…
Εκπληκτικό κείμενο, σαν να ήσουν στο μυαλό μου. Συμφωνώ ακόμα και στην τελεία και το μόνο που θα πρόσθετα στον αγώνα από τις εκλογές κι έπειτα είναι αγώνας και για την ανθρωπιά...
Προς το παρόν ας παλέψουμε με την αγωνία μας!
Η δικαίωση αργά ή γρήγορα θα έρθει!
Καλό σαββατοκύριακο, Χριστίνα μου!
Ο χρήστης Κλαυδία είπε…
Xριστίνα μου η θαυμάσια ανάρτησή σου καλό θα ήτανε να διαβαστεί από όλους τους διστακτικούς, τους αδιάφορους, τους κολλημένους, τους αναποφάσιστους που θα πάνε αύριο να ψηφίσουν και με την ψήφο τους θα κριθεί το μέλλον της χώρας μας και των πολιτών της....εγώ πάντως το εκτύπωσα και σήμερα θα το δώσω σε κάποια άτομα να το διαβάσουνε μπας και ξελαμπικάρουνε.......εύχομαι επιτέλους να υπερισχύσει η σκέψη του κοινού καλού από το ατομικό συμφέρον , να λειτουργήσει η μνήμη των δεινών των τελευταίων ετών και φυσικά να αφηφιστούν οι εκφοβισμοί και η τρομοκρατία που έχει εξαπολυθεί από τα ΜΜΕ.......αξίζουμε το καλύτερο !!!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Χριστίνα μου, αυτή η πολυπόθητη κοινωνική δικαιοσύνη θέλει κότσια για να έρθει. Ας ελπίσουμε πως τα έχουμε και μπορούμε να διεκδικήσουμε το μέλλον που πραγματικά μας αξίζει.
Σε γλυκοφιλώ Χριστινάκι. Καλή μας ψήφο αύριο! :)
Ο χρήστης airis είπε…
Εξαιρετικές σκέψεις Χριστίνα μου, για την επόμενη μέρα!
Την καλημέρα μου!
Καλό ΣΚ και καλή λευτεριά :)))
Ο χρήστης Κεράσια και Κρίνοι είπε…
Εξαιρετικό!!!

Venceremos!
Ο χρήστης me (maria) είπε…
Μπράβο Χριστίνα μου!
Νομίζω πως ανάλυσες τα πάντα!!!
Να είσαι καλά!
Ο χρήστης Stefanos Max είπε…
δεν εχεις και αδικο σε πολλα απο αυτα που λες, αλλα και παλι υπερβαλεις και γινεσαι ισοπεδωτικη σε πολλα σημεια. πχ στο θεμα της εκπαιδευσης, της δουλειας. καποιοι ανθρωποι σπουδαζουν, παιρνουν σημαντικα πραγματα απο τις σπουδες, επωφελουνται σημαντικα απο αυτες, δουλευουν πανω στο αντικειμενο τους και προσφερουν σημαντικα πραγματα χωρις να βαζουν το κερδος πανω απ' ολα. τι προτεινεις εναλλακτικα; μια κοινωνια χωρις εκπαιδευτικο συστημα; χωρις εργασια; μια κοινωνια απολυτης ισοτητας και πληρους ευδαιμονιας; οι δυσκολιες πολλες φορες μπορουν να μας πεισμωσουν να γινουμε καλυτεροι, τα εμποδια δεν πρεπει να τα βλεπουμε ως εμποδια αλλα ως προκληση να προσπαθουμε παραπανω, υπαρχουν πολλα που μπορουμε να τα δουμε ως ευκαιρια και οχι σαν εμποδια. Η εποχη μας εχει πολλα να μας προσφερει αρκει να τα δουμε. Και δεν ειναι ολοι οι πολιτικοι το ιδιο. Ενταξει, εχουμε πολλα προβληματα, αλλα δε μου αρεσει η ισοπεδωτικη λογικη.
Ο χρήστης Giannis Pit είπε…
"Είναι σίγουρο πως η χώρα θα μπει σε ένα ψυχροπολεμικό κλίμα στο οποίο οι συντηρητικές δυνάμεις των ισχυρών κεφαλαιούχων και των δορυφόρων τους, θα εξαντλήσουν κάθε απόθεμα μίσους και δολιότητας για να σαμποτάρουν την αλλαγή.

Μην εκπλαγεί κανένας μας αν δούμε στημένα σκάνδαλα και φασιστικά παραληρήματα να διαδραματίζονται μπροστά στα μάτια μας. Κι αυτό θα είναι το μεγάλο στοίχημα. Να κρατήσουμε όλοι μας την δημοκρατία ψηλά, με σύνεση, ενεργή συμμετοχή και ψύχραιμη επιμονή..."

Από το εξαίρετο μανιφέστο σου Χριστίνα μου, όχι τυχαία, επεσήμανα αυτό το απόσπασμα....! και τούτο για να τονίσω τη σημασία της "επόμενης μέρας".
Ακόμα και με δοσμένη την Κυβερνητική αλλαγή προς τα αριστερά, στην εξουσία θα εξακολουθούν να βρίσκονται ταξικά οι ίδιοι συσχετισμοί εξουσίας, τότε είναι απόλυτα αναγκαίο αυτό ακριβώς που αναφέρεις....!
Στο τι θα στήσουν, τι θα σχεδιάσουν, τι θα προβοκάρουν.
Έχουμε πείρα από παντού.
Αδίστακτοι.....
Να λοιπόν που εδώ απαιτείται οργανωμένο κίνημα, συντεταγμένο, αποφασιστικό να δρα, να λειτουργεί, να παλεύει.
Και έτσι και προς σε αυτήν την κατεύθυνση οφείλουμε να "κοιτάμε".
Καλή συνέχεια στα πάντα φωτισμένα σου ζητήματα Χριστίνα.
Ο χρήστης Christina Andromeda είπε…
Γεια σου Στέφανε! Σ ευχαριστώ που πέρασες και κατέθεσες τις σκέψεις σου!
Κοίτα καλώς ή κακώς ο καθένας μας μιλάει βιωματικά από αυτά που έχει ζήσει και έχει γνωρίσει στον περίγυρό του. Η δική μου ένσταση είναι στον τρόπο με τον οποίο γίνονται κάποια πράγματα. Και συγκεκριμένα στο κομμάτι της εκπαίδευσης τα πράγματα είναι πάρα πολύ άσχημα. Όταν πρέπει ο φοιτητής σε κάποια τμήματα να παρακολουθήσει φροντιστηριακά μαθήματα για να κατανοήσει τις διαλέξεις και τα συγγράμματα των καθηγητών, ή όταν οι καθηγητές δείχνουν ανάρμοστη συμπεριφορά απέναντι στους φοιτητές με προσβολές, εμπάθειες, ενίοτε και εκβιασμούς ή παρενοχλήσεις.

Φυσικά και υπάρχουν καθηγητές υποδείγματα, ή τμήματα πιο οργανωμένα, αλλά δεν είναι κρίμα να αποτελούν εξαίρεση;

Το εναλλακτικό που προτείνω είναι το πιο ανθρώπινο και το πιο αξιοκρατικό.
Επειδή ασχολούμαι χρόνια με την ενισχυτική διδασκαλία, δεν μπορώ να βλέπω άλλο μαθητές να παθαίνουν κλονισμό από το άγχος και να καταρρέουν. Κάποια παιδιά όντως είναι εκ φύσεως πολύ ανθεκτικά και μπορούν να διαχειρίζονται και τον όγκο της ύλης τους και το βαθμό δυσκολίας της.
Κάποια άλλα δυσκολεύονται και κοντά στην αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους χάνουν την αυτοεκτίμησή τους και την προοπτική να ανακαλύψουν τις ατομικές τους δεξιότητες.

Συμφωνώ κι επαυξάνω πως η εποχή μας ειδικά τα από το 2005 και μετά έχει να μας προσφέρει εκπληκτικά μέσα το οποία οφείλουμε να τα διαχειριστούμε με ωφέλιμο τρόπο.

Τώρα και στο πολιτικό προσκήνιο, υπάρχουν και παρά υπάρχουν σοβαροί άνθρωποι αλλά επίσης υπάρχει και μια τάση οι ψηφοφόροι να στηρίζουν τους πλέον ακατάλληλους γι αυτό και επέλεξα σε στις τελευταίες μου αναρτήσεις να είμαι πιο αιχμηρή. (Γενικά σαν άνθρωπος εντοπίζω τις ευκαιρίες και ποντάρω σε αυτές)

Ξέρεις κάποτε είχα ξεκινήσει με αυτά τα φτερά της προσωπικής μου αξιοσύνης κι έλεγα θα παλέψω και θα φτάσω εκεί που θέλω. Στην πορεία όμως είδα πως δεν πάει πουθενά το πράγμα αν αγωνιστώ εγώ μονάχα για τη δική μου ζωή. Τι θα απογίνουν αυτοί που δεν μπορούν να τρέξουν μαραθώνιο; Θα μείνουν πίσω;

Είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας περισσότερο.

Την απόλαυσα πάρα πολύ την παρέμβασή σου! Και αν θες για μένα αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να προοδεύσουμε συλλογικά, να κουβεντιάζουμε εποικοδομητικά με ουσιαστικές ενστάσεις.

Να είσαι καλά!
Ο χρήστης Christina Andromeda είπε…
Το πιο βασικό Γλαύκη μου! Το πιο βασικό γιατί χωρίς αυτό και οι ωραιότερες ιδέες γίνονται δαιμονικές!
Καλό βόλι!!
Ο χρήστης Christina Andromeda είπε…
Γεια σου Κλαυδία μου! Λες να βοηθήσει; Πολύ θα ήθελα να μου μεταφέρεις τις εντυπώσεις τους!
Ο χρήστης Christina Andromeda είπε…
Καλή μας ψήφο Μαριννάκι μου! Είναι στο χέρι όλων μας πιστεύω να αλλάξουν τα πράγματα!
Ο χρήστης Christina Andromeda είπε…
Αριστάκι μου Αμήν!
Την αγάπη μου!
Ο χρήστης Christina Andromeda είπε…
Με τη νίκη λοιπόν! :)))))
Ο χρήστης Christina Andromeda είπε…
Να σαι καλά Μαρία μου! Να σαι καλά! Καλή μας ψήφο!
Ο χρήστης Christina Andromeda είπε…
Με την ελπίδα βέβαια να αλλάξει αυτό το χάλι των διασπασμένων διαδηλώσεων... Θα το πιάσουμε κι αυτό το θέμα διεξοδικότερα!
Καλό απόγευμα Γιάννη και καλή ψήφο! Να σαι πάντα καλά!!!!
Ο χρήστης Ariadni St. είπε…
Τρομολάγνοι των οπισθιων!!!!!! Ας κανουμε μια αλλαγη και βλέπουμε!
Καλό Σαββατοκύριακο!
Φιλάκια κοριτσακι μου :)
Ο χρήστης morfeas είπε…
ειχα πολύ καιρό να διαβάσω ένα τόσο ωραίο κειμενο!
Ο χρήστης Stefanos Max είπε…
ευχαριστω για την ουσιαστικη απαντηση σου. οντως αυτο χρειαζεται. εποικοδομητικη συζητηση και ουσιαστικες εντστασεις.

Δημοφιλείς αναρτήσεις