Τσαπατσούλικα σαρακοστιανά αλμυρά κουλουράκια


Καλό μήνα παιδιά! Μάρτης γδάρτης και παλουκοκάφτης. Ημερολογιακά μόνο υποδεχόμαστε την Άνοιξη αλλά η μέρα έχει μεγαλώσει κι αυτό μας ανεβάζει αρκετά.

Εκτάκτως σήμερα το θέμα έχει μαγειρική και συγκεκριμένα κουλουράκια σαρακοστιανά δικής μου έμπνευσης.

Πείτε τα όπως θέλετε, vegetarian, νηστίσιμα, διαίτης, η ουσία είναι πως αυτά τα κουλουράκια γιατρεύουν την πείνα και είναι και υγιεινά. Είναι η πρώτη φορά που σας παρουσιάζω συνταγή γιατί γενικά τα φαγητά που φτιάχνω δεν είναι εμφανίσιμα. Νόστιμα ναι, εμφανίσιμα όχι. Ο παππούς μου πάντα με κορόιδευε γιατί έφτιαχνα συνέχεια φακό-ρυζο χυλωμένο και διάφορα άλλα παραπλήσια διαιτητικά που τον αηδίαζαν. "Ωχ πάλι κατσαμάκι μαγειρεύεις. Κατάπλασμα. Ούτε στο σανατόριο δε τα δίνανε αυτά.''

Ούτε ακριβείς δοσολογίες κρατάω, όλα με το μάτι τα κάνω, εμπειρικά. Στην παρούσα φάση θα κάνω μία εξαίρεση. Ξεκινάμε με τα υποχρεωτικά υλικά που είναι και η ουσία της συνταγής και συμπληρωματικά δίνω και τα προαιρετικά που βάζω εγώ γιατί είμαι λαρζ τύπος.


Βασικά Υλικά

1/2 κιλό αλεύρι ολικής άλεσης ή καλαμποκάλευρο
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο (το λιγότερο, μετά βάλτε κατά βούληση όσο θέλετε)
1 φλιτζανάκι του καφέ ξύδι
1 ποτήρι χυμό ντομάτα
ελιές όσες θέλετε
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας θυμάρι ή ρίγανη
10 γρ μπέικιν πάουντερ
νερό όσο πάρει

Προαιρετικά Υλικά

1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 ή δύο πιπεριές ψιλοκομμένες



Εκτέλεση

Σε ένα ευρύχωρο λεκανάκι ρίχνουμε το λάδι, το ξύδι, την ντομάτα και τα καρυκεύματα. Προσθέτουμε λίγο αλεύρι μέχρι να φτιάξουμε έναν ρευστό χυλό. Στη συνέχεια ρίχνουμε και τα υπόλοιπα στερεά υλικά, ελιές, κρεμμύδι, πιπεριά και σιγά σιγά προσθέτουμε το αλευράκι ζυμώνοντας με προσοχή τη ζύμη μας. Μόνο και μόνο όταν αρχίσει να στεγνώνει το μείγμα προσθέτουμε τόσο νεράκι όσο θα χρειαστεί για να είναι εύπλαστη η ζύμη μας. 



Επειδή το αλεύρι ολικής είναι δύσκολο στον χειρισμό του όταν έρθει ή ώρα να πλάσουμε τα κουλουράκια μας απλά κόβουμε μπαλίτσες και τις πατάμε σαν μπιφτεκάκια. 

Τοποθετούμε τα κουλουράκια στη λαδόκολα και ψήνουμε για 50 λεπτά στον αέρα στους 170 βαθμούς. 


Καλή εβδομάδα και καλή δύναμη σε όλους! 





Σχόλια

Ο χρήστης Christina Perraki είπε…
Καλημέρα χρυσοχέρα μου!!! Καλό μήνα!!! Καλά μαγειρέματα!!! Τα φαγητά κι εγώ με το μάτι τα φτιάχνω αν και τώρα τελευταία ευτυχώς μαγειρεύει ο άντρας μου και δεν έχω κι αυτό το άγχος!!!! Τα κουλουράκια σου μια χαρά φαίνονται και σίγουρα είναι και νοστιμότατα!!!!! Φιλιά!!!!
Ο χρήστης Maria Pirgianaki είπε…
Επιασες τον παλμό της εποχής,Χριστίνα μου,πρώτον γιατι είμαστε στην άνοιξη δεύτερον γιατι είμαστε μέσα στην νηστεία και τρίτον γιατί οχι σε μια εκδοχή πιο υγιεινής διατροφής;....καλό μήνα και καλοφάγωτα τα κουλουράκια σου ...την καλημέρα μου!
Ο χρήστης Christina Andromeda είπε…
Καλημέρα κορίτσια μου!!! :)))
Ο χρήστης Nastenka είπε…
Τέλεια! Τέλεια! Τέλεια!
Θα τα δοκιμάσω οσονούπω! Φαίνονται όντως πολύ υγιεινά και θρεπτικά!
Καλημέρα Χριστινάκι μου, καλή εβδομάδα! :)))
Ο χρήστης ΕΚΦΡΑΣΟΥ είπε…
καλο μηνα φιλη! τελεια η προταση σου! ιδανικη για ξεκινημα μερα!
Ο χρήστης Neanikon Pastry Blog είπε…
Καλά δεν παίζεσαι ! Εξαιρετικά είναι ! Θυμάσαι μου έλεγες να προτείνω κανά αλμυρό κουλουράκι, μέρες που είναι ... Νομίζω απλά θα ξεπατικώσω τα δικά σου ... πιο λαρζ δεν γίνονται !!
Ο χρήστης Ariadne είπε…
Νόστιμα φαίνονται θα τα κάνω ως muffins.AriadnefromGreece!
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Νομίζω μια χαρά τα καταφέρνεις στο μαγείρεμα και τα κουλουράκια σου κρίνοντας από τα υλικά πρέπει να είναι υγιεινά και νόστιμα!
Καλή βδομάδα!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
πρέπει να είναι πολύ νόστιμα!!!
καλό μήνα!!
Ο χρήστης Giannis Pit είπε…
Καλή σου όρεξη Χριστίνα μου.........και ...γειά στα χέρια σου κορίτσι μου.
Ο χρήστης Zina Z είπε…
ουαο..τετοια μπισκοτα δεν εχω ξαναφαει αλλα ειναι οτι πρεπει για ενα σνακ στο γραφειο, στη βολτα, στο πικ νικ...χαχαχα σα διαφημιση το εγραψα!!!!

φιλακια
Ο χρήστης Aleka Craftaholic είπε…
Φιλεναδάκι,δεν μας τα'λεγες αυτά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Θα χρησιμοποιήσω καλαμποκάλευρο που τρελαίνομαι και φυσικά όλα τα υλικά που προτείνεις.Ανάμενε φωτό...Φιλιά!
Ο χρήστης xristin είπε…
Πράγματι μιλάμε για πολύ εύκολη συνταγή.
Μέχρι και η xristin μπορεί να την κάνει που όπως είναι παγκοίνως γνωστό με την μαγειρική έχει μια σχέση......μακριά και να αγαπιόμαστε!χα,χα,χα,χα
Τις φιλούρες μου
Ο χρήστης Christina Andromeda είπε…
Επ! Παιδιά μου!!!!!!! Χαίρομαι που σας άρεσε! Όλοι από ένα φιλί για κέρασμα!!!
Ο χρήστης Mia Petra είπε…
Ξετρελάθηκα! Αν τα φτιάξω, θα τα τσακίσω με τη μια! Μήπως να τα αποφύγω;... Αχαχα! Πάντως η συνταγή είναι πανεύκολη κι έχει και υλικά που μου αρέσουν!
Ο χρήστης - spoonstories- είπε…
Μια χαρά μας μπήκε η Άνοιξη!! Με λιχουδιές!! Μπράβο Χριστινάκι!!
Ο χρήστης Iris mama goes vintage είπε…
Και εγώ με το ματι μαγειρεύω Χριστίνα... τα κουλουράκια είναι γιαμι... θα τα δοκιμάσω λίαν συντόμως!!!!
Ο χρήστης airis είπε…
ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙΣ!
Είσαι δικιά μου εσύ ;-)
Ο χρήστης Katerina Konstantinou είπε…
Μιας και δεν είμαι πολύ του γλυκού, πάντα ψαχουλεύω για αλμυρά κουλουράκια!
Φαίνονται πεντανόστιμα! Θα τα δοκιμάσω σίγουρα! Thanks!!
Ο χρήστης Thalia Tzellou είπε…
Καλό μήνα Χριστίνα μου με μια μικρή καθυστέρηση μόνο...... δεκατεσσάρων ημερών. Ξετρελάθηκα με τα κουλουράκια! Θα προσπαθήσω να τα φτιάξω κι εγώ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις