Κάνω come back

Λένε πως ο Θεός σου δίνει μονάχα αυτά που αντέχεις, αλλά καμιά φορά το να αντέχεις δεν είναι και τόσο καλό γιατί εκτός από το Θεό το μυρίζονται και άλλοι που σε περνάνε για χαμάλη και θέλουν να σου φορτώσουν και τα δικά τους βάρη.

Κάποτε θεωρούσα πως το να μην κακοκαρδίζεις τους ανθρώπους και να τους αποδέχεσαι πλήρως με όλα τους τα στραβά κι ανάποδα, είναι δείγμα μεγάλης ευγένειας. Το τελευταίο διάστημα έμαθα με πολύ επώδυνο τρόπο πως αυτό είναι καθαρή αυτοκτονία, γιατί όταν κάνεις διαρκώς τα στραβά μάτια, αργά ή γρήγορα στραβώνεις κι εσύ ο ίδιος. Κι άντε μετά να ισιώσεις.

Κάθε σπιτικό έχει και μία ανοιχτή πληγή. Ας ξεκινήσουμε από εκεί. Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες που λένε. Το θέμα όμως είναι το πώς διαχειρίζεται ο καθένας μας αυτήν την ανοιχτή πληγή και τι κάνει για να προστατέψει τον εαυτό του.

Στη δική μου περίπτωση μάλλον δεν τα πήγα και πολύ καλά στο κομμάτι της διαχείρισης. Ξόδεψα πολύ ενέργεια στο να αλλάξω τις καταστάσεις και να γεφυρώσω τα χάσματα. Το αποτέλεσμα ήταν πάντα θυμός, πικρία και ένας μακρύς κατάλογος ψυχοσωματικών συμπτωμάτων. Προβλήματα αδενικά. ορμονολογικά και γενικά ενδοκρινολογικά.

Ένα μικρό λεκτικό επεισόδιο, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Κατέρρευσα σωματικά και ψυχικά. Από τη μία να ηχεί συνέχεια στο μυαλό μου, το κλασσικό ''το αίμα νερό δε γίνεται'' κι από την άλλη να βλέπω το σώμα μου να αντιδρά διαρκώς. Και το σενάριο το έβλεπα καθαρά, να περνάν τα χρόνια να γίνομαι 40 ετών, με μυαλά λειψά, αναρωτώμενη πώς πέρασαν τα νιάτα μου. Και τότε μου ήρθε η μεγάλη αναλαμπή. Αφού δεν μπορούν να αλλάξουν οι άλλοι, θα αλλάξω εγώ.

Μπήκα στο χρυσό οδηγό. έψαξα τους συμβεβλημένους ιατρούς και κάλεσα τον πρώτο ψυχίατρο που μου έκανε κλικ. Την επόμενη κιόλας μέρα ήταν το ραντεβού μου. Ένιωσα κατευθείαν άνετα και πολύ πιο ξαλαφρωμένη, σημάδι πως είχα κάνει την καλύτερη επιλογή. Έδειξα το ιατρικό μου ιστορικό, έκανα μία σύνοψη του προβλήματός μου, απαρίθμησα και κάποια συμπτώματα/συνήθειες που είχα παρατηρήσει πάνω μου και αυτό ήταν όλο. Τα δύσκολα έγιναν εύκολα.

Κατάθλιψη.

ουπς;

Κατάθλιψη;

Και η στερεοτυπική εικόνα που είχα στο νου μου για την πάθηση μονομιάς σβήστηκε.

Μα δε θέλω να πεθάνω κι αγαπώ πολύ τον άντρα μου, τους φίλους μου, τις βόλτες, τον ήλιο κι όλα τα ωραία της ζωής. 

Και τότε έμαθα το πρώτο πράγμα που δεν γνώριζα για την κατάθλιψη, ότι δεν είναι ψυχική πάθηση αλλά σωματική. Ή μάλλον και σωματική. Και σε μένα είχε εκδηλωθεί σωματικά.

Καλό αυτό. Μου είπε η γιατρός και μου έγραψε το χαπάκι μου.

Και να 'μαι εδώ μετά από δύο μήνες θεραπείας να οργανώνω τη ζωή μου από το μηδέν.

Αλλάζουμε συμπεριφορά, αλλάζουμε ζωή. Μου είπε. Τα άσχημα βιώματα διαγράφονται με καινούρια. Και οι χαλασμένες σχέσεις δεν φτιάχνουν, αν δεν κάνει φιλότιμες προσπάθειες και η άλλη πλευρά. Εσύ θα τραβήξεις το δρόμο σου κι όποιος σε αγαπάει σε ακολουθεί. Αλλιώς το καπελάκι σου και σε άλλη παραλία. Και το αίμα γίνεται νερό. 

Αρχίζει να μου αρέσει πολύ ο καινούριος μου εαυτός και η καινούρια ζωή που προσπαθώ να χτίσω. Βέβαια η κούραση και η δυσθυμία με καταβάλει ακόμα. Αν δεν έχω κέφι να κάνω κάτι, πολύ απλά δεν το κάνω. Κυνηγάω τον ήλιο, γιατί η λιακάδα θεραπεύει, ρεμβάζω με καφέ και βιβλία στο μπαλκονάκι μου, πηγαίνω βόλτες και περιπάτους και απέχω αρκετά από το διαδίκτυο.

Το πόρισμα καλοί μου φίλοι είναι ότι βρίσκομαι σε θεραπεία και αν σημειώνω απουσίες από το ιστολόγιο θα ξέρετε ότι θα σουλατσάρω στην πόλη με φραπεδάκι και φίλους.

Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που κάνω διακοπές. Αληθινές διακοπές! Είπα στη γιατρό μου. Χαίρομαι τις στιγμές ξεγνοιασιάς χωρίς ενοχές.

Εκείνη χαμογέλασε και μου είπε μεγαλόφωνα ΜΠΡΑΒΟ!  Κι αυτό ήταν το πρώτο αληθινό ΜΠΡΑΒΟ που άκουσα στη ζωή μου.

ΥΓ.1 Οι φίλοι είναι η καλύτερη οικογένεια που θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε. Για όλους τους φίλους που μου άνοιξαν την αγκαλιά τους λέω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Κι αυτό ισχύει και για σας τους διαδικτυακούς μου φίλους, που δε με ξεχάσατε αυτό το 40ήμερο και με στηρίξατε με τις πολύτιμες συμβουλές σας. 

ΥΓ.2 Και ο σύζυγος πάει καλύτερα με τα δικά του θέματα υγείας, τα οποία είναι χρόνια μεν, αλλά με πειθαρχεία και ηρεμία μπορούν να αντιμετωπιστούν.

ΥΓ.3 Και τώρα σίγουρα θα αναρωτιέστε πώς στο καλό η κατάθλιψη εκδηλώνεται σωματικά. Μα με απίστευτη εξάντληση και τρομερούς μυϊκούς πόνους. Νευρώσεις, κράμπες, υπνηλία και με αναίτιες σωματικές διαταραχές. 

Σχόλια

Ο χρήστης ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ είπε…
Πέρασα να ευχηθώ καλό καλοκαίρι Χριστίνα μου!!! Χαίρομαι που είσαι καλά!!! Σε φιλώ!!
Ο χρήστης Γλαύκη είπε…
Κορίτσι μου, δεν ήξερα τι συνέβαινε με την απουσία σου, γιατί δεν επικοινωνούμε με άλλο τρόπο, όμως φαντάστηκα ότι κάτι σοβαρό γινόταν.
Να ξέρεις ότι ένας ολόκληρος λαός βρίσκεται σε κατάθλιψη και δεν το έχει καταλάβει, διότι εμφανίζεται με διάφορους τρόπους όπως είπες, οι οποίοι δεν είναι γνωστοί σε πολλούς. Όποιος ξέρει κάποια πράγματα το βλέπει.
Σου λέω κι εγώ ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ και κανείς δεν μπορεί να μας φορτώσει κάτι που πραγματικά δεν θέλουμε. Οι ενοχές είναι ο πιο κακός σύμβουλος...
Είμαι μεγαλύτερή σου κι έχω περάσει από διλήμματα, ενοχές και με κόπο άφησα το μπαλάκι στα χέρια που θα έπρεπε να βρίσκεται, ακόμα και μέσα από τραγικά γεγονότα στην οικογένεια, που τελικά ευτυχώς στο τέλος μας ένωσαν περισσότερο.
Ο καιρός περνάει και δεν αξίζει να φτάσεις και να ψάχνεις την ζωή που έχασες ή πρόσφερες σε άλλους, όποιοι κι αν είναι αυτοί!
Με στενοχώρησες με αυτά που διάβασα αρχικά, αλλά έπειτα χάρηκα. Χρειάζεται να ανάψει το φιτίλι, για να δούμε φως μπροστά μας...
Προχώρα και ζήσε όπως εσύ επιθυμείς και θα είσαι καθαρή με τον εαυτό σου και άλλοι είναι δικό τους θέμα αν θα πάρουν το δικό τους μάθημα! Μπορεί και να το πάρουν, ίσως όχι και ε΄σενα δεν σε αφορά!
Εύχομαι να πάνε όλα καλά και ειδικά τα θέματα υγείας!
Καλή σου μέρα!
Ο χρήστης Giannis Pit είπε…
Χριστίνα μου ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕΣ ξανά......!!!! Δυναμική, αλλαγμένη με νέα πορεία.....!
Διαβάζοντας το μήνυμά σου αντιλαμβάνομαι τη σοβαρότητα του προβλήματός σου. Κάτι που δεν ήξερα.
Χαίρομαι ολόψυχα ειλικρινά που γύρισες σελίδα, που και εσύ και ο σύντροφός σου πορεύεστε σε έναν δρόμο γεμάτο θετική αύρα και με καλύτερη υγεία.
Σε προσμένουμε λοιπόν πάντα αγωνίστρια πάντα με το χαμόγελό σου.
Φιλιά
Ο χρήστης Woman in Blogs είπε…
Χριστινάκι!!! Χαίρομαι που επέστρεψες με καλά νέα! Μπορεί να σου πήρε καιρό αυτή η ιστορία, αλλά, να, που ήρθε η κατάλληλη στιγμή να αρχίσεις τη ζωή σου ξανά από την αρχή! Μην εγκαταλείψεις την προσπάθεια, όσο κι αν δυσκολευτείς, σου αξίζουν τα καλύτερα!
Ο χρήστης Christina Andromeda είπε…
Γεια σου Ρηνιό μου!!! Τα φιλιά μου!
Ο χρήστης Christina Andromeda είπε…
Γλαύκη μου!! Έτσι ακριβώς είναι, είναι μια πάθηση πολύ κοινή και ύπουλη γιατί δεν μπορείς να την αναγνωρίσεις και σου ρίχνει την ποιότητα της ζωής σου. Αν γίνει όμως η αρχή το νερό μπαίνει στο αυλάκι. Εκπαιδεύεσαι από την αρχή και μαθαίνεις να ιεραρχείς αλλιώς τη ζωή σου. Είναι μεγάλο σχολείο.

Σ ευχαριστώ τόσο πολύ Γλαύκη μου!
Ο χρήστης Christina Andromeda είπε…
Γεια σου Γιάννη μου! Καλώς σας βρίσκω ξανά!!! Σ ευχαριστώ πολύ πολύ!
Ο χρήστης Christina Andromeda είπε…
Αλεξάνδρα μου! Καλώς σας βρίσκω!!! πρέπει να έχασα πολλά πράγματα στο ενδιάμεσο! :(
Ο χρήστης morfeas είπε…
Πριν διαγνωσθείς με κατάθλιψη σιγουρέψου οτι δε συναναστρεφεσαι με λαλακες..
ειχε πει κάποιος..
Ειναι πολυ υπουλη γιατι δεν καταλαβαινεις τι ακριβως σου συμβαινει,χτυπαει τοσο αργα αργα, χωρις να παρεις χαμπαρι.. κι απο ενα σημείο και μετα, δεν αναγνωρίζεις τον εαυτο σου
Χαίρομαι που πανε προς το καλύτερο για σενα και τον συντροφο σου,
η θεραπεία μπορεί να θέλει λιγο το χρόνο της,αλλά κάνει δουλεια..
Η ζωή ειναι πολυ μικρη για να αφήνουμε αρνητικες καταστασεις να επηρεαζουν την ψυχολογια μας.
Εγω στην κοσμαρα μου.. δεν ειχα καταλαβει κατι..

Χάρηκα ρε!
Ο χρήστης Christina Andromeda είπε…
Ναι ρε συ κι εγώ δεν είχα ιδέα και μάλιστα πολλές φορές υποτιμούσα αυτούς που είχαν κατάθλιψη και τους θεωρούσα απλώς αρνητικούς ανθρώπους. Ότι κοροϊδεύεις το λούζεσαι όμως και πάρε να χεις. Τώρα συνειδητοποιώ ότι τόσο καιρό υπολειτουργούσα και έχανα πολύ ζωτική δύναμη. Μεγάλη υπόθεση να είμαστε υποψιασμένοι. Καλά Χανιά ήσουν τόσο καιρό; Δε μπορώ να πιστέψω πως η ζωή στα Χανιά δε μπορεί να σου δώσει εναλλακτικές. Το μέρος είναι πανέμορφο και πολύ πλούσιο.
Ο χρήστης Ariadne είπε…
Εύχομαι ότι καλύτερο, μην το αφήνεις να σε πάρει από κάτω! Και καλά κάνεις και μιλάς γι'αυτό ανοιχτά. Να μαθαίνουν κι άλλοι!AriadnefromGreece!

Δημοφιλείς αναρτήσεις